Skip to main content

Cold Turkey (003)

05 januari 2017
Hits: 783

dinsdag 16 mei-2006
We hebben in het verleden een flinke emmer aandacht besteed aan de afluisterkunstjes van Donnie en Remmie’s rubberzolen om de Turks-Koerdische handelaar in Afghaanse mindbenders Huseyin Baybasin voor twintig jaar achter het gaas te sleutelen. Volgens kritische kenners van deze materie was er met de tapes van Huseyin’s telefonades geknoeid en dat kon alleen met assistentie van de leverancier van de spullen, het Israëlische goochelbedrijf Comverse (1). Remmie kwam in de Kamer vertellen dat al die beweringen nergens op sloegen en dat de Nederlandse overheid een vette vinger aan de pols hield bij dit soort afluisteroperaties. De Kamer zoals gebruikelijk terug op de poef. Case closed.
Dat de zaak Baybasin een rechtstreeks uitvloeisel was van de zogenaamde Süsürluk-affaire in Turkije was verder leuk voor academici. En dat hoog politiek volk, hoge platte petten, hoge rubberzolen en hoge jongens en meisjes uit het bedrijfsleven in Turkije lekker meesmikkelden van de opbrengsten van Baybasin’s avontuurlijke nering niet interessant voor Den Haag. Zulke berichten verstoren alleen maar de onderhandelingen met Ankara over de toetreding tot de EU.
Vanochtend bereikte ons de droeve tijding dat Abdullah Baybasin, filiaalhouder te Londen, het record van zijn broer Huseyin heeft verbeterd. Hij kreeg 22 jaar voor zijn mik. Vriend Abdullah was in 1997 in een rolstoel Engeland binnen komen rollen en had meteen politiek asiel gevraagd. Of hij bij het invullen van de bijbehorende formulieren een voorbeeld heeft genomen aan een Nederlands Kamerlid onttrekt zich aan onze waarneming, maar Abdullah mocht blijven en richtte in de jaren daarna zijn winkel in. Hij zou daarbij passieve steun hebben gekregen van de Britse speurneuzen in ruil voor informatie over de concurrentie van Abdullah. Geen ongebruikelijke gang van zaken in deze tak van de economie. Maar meestal loopt een dergelijke stille overeenkomst spaak als de weegschaal wat al te nadrukkelijk scheef gaat hangen in de richting van de avontuurlijke ondernemer. Vooral als die zich wat al te triomfantelijk aan het front manifesteert. Zo ook in het geval van Abdullah.
Hoe het nou zat met die samenwerking tussen hem en de speurneuzen zullen wij waarschijnlijk nooit aan de weet komen. Tenzij iemand in Israël het nuttig vindt om eens een teepje op de markt te smijten. En zeg niet dat dat niet kan. Stay tuned.

(1) Zie voor deze hele materie de serie Comverse op de Followup-site.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 januari 2017