Skip to main content

Bossche bollen (039)

30 december 2019
Hits: 812

‘Doe het niet!!!’, zo riep de burgemeester van Drachten vanochtend de drachtenaren toe. Bedoelde de man doodgaan? Dat je niet moet doodgaan voordat of nadat of omdat …? Hij deed zijn toeroep nadat een drachtenaartje van 16 lentes oud doodgestoken was door een nog jonger jochie. Steken en schieten is aan de orde van de dag geworden. En dat is natuurlijk geen wonder in een maatschappij waarin ook de wapenhandel vrijgegeven is. Maar daar hoor je zo’n burgemeester niet over. ‘Doe het niet’, roept hij. In de woestijn …

Doodgaan dus. Nu er ook weer een jaar doodgaat en zelfs een heel decennium, komt men met dodenlijstjes. In de media. Niet van die lijstjes met wie er aan moeten geloven nu de klimaatcrisis het gevolg is van de overbevolking. Maar wel opsommingen waarbij je je het nodige af kunt vragen. Twee van zulke lijstjes in het Bossche.

Het eerste in Bastion Oranje, de nieuwsbrief van Paul Kriele die zelfs meerdere keren per dag in je bus ontploft mits je het ding bestelt. En waarom zou je dat niet doen want behalve van de soms heel actuele items waar Paul op tijd naar toe gefietst is, is het ding ook een monument van koddigheid. Een soort schoolkrant feitelijk, maar dan zonder de gedichten onder pseudoniem van de rector…

Maar Paul zijn dodenlijstje… Gaat er nou in deze stad niets anders de pijp uit dan makelaars, restaurantkoks en deugmensen? Wat nou als je geen huis koopt of verkoopt, elk restaurant mijdt als de ziekte en niet actief bent voor Groen Links of de voedselbank maar wel in andere dingen? Waarom niet een lijst van mensen die in hun uppie werden begraven omdat ze kind noch kraai hadden tussen ons allemaal? En een lijst van die mensen die er zelf een eind aan hebben gemaakt?

Nog een lijstje dus. In de main media van deze stad. Het Braboblad is al een half jaar bezig met herinneren, nu eens van de bevrijding in 1944, dan weer van het goede wijnjaar 2019. Terwijl 2 januari lichtjaren ver verwijderd lijkt van de redactie van het BD, krijgen we er van langs met een lijst van doden door geweld. Juist… die van het steken en paffen, de vuurwerkdoden niet eens meegerekend… Er was een decennium waarin we het over ‘zinloos’ geweld hadden. Mensen die alle geweld zien als zinloos vonden dat een vreselijke term.

Maar moeten we die term maar niet weer invoeren nu we ten prooi zijn gevallen aan het geweld om het geweld…?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
30 december 2019
Bossche Bollen