Skip to main content

Bondgenoten

Hits: 423

zaterdag 14 oktober-2006
Op 22 maart 2003 werd de auto van de Britse journalist Terry Lloyd ten zuiden van het Irakese Basra tot pulp geschoten door Amerikaanse tanks. Nou mogen we aannemen dat die tanks niet bemand zijn met heren die een wit stokkie en een hond nodig hebben om een zebrapad over te komen. Dus die tankboeren moeten gezien hebben dat het om een auto van een bevriende persvertegenwoordiger ging. Tenzij zij het woord Press aanzagen voor een aansporing om in hun vehikel op allerlei piefjes en palletjes te gaan drukken.
Hoe dan ook, Lloyd werd zwaargewond afgevoerd door een geïmproviseerde ambulance. Maar ook die kreeg een buitje lood, waardoor Lloyd alsnog de eeuwige jachtvelden betrad.
Er werd een onderzoek naar het incident op gang getrokken, maar vanaf dag één werd het gesaboteerd door de Amerikanski’s. Zo was er bijvoorbeeld Amerikaans filmmateriaal van de fatale gebeurtenissen, maar laten er nou net 15 minuten ontbreken die betrekking hadden op het moment supreme. Lullig hè?
En dat was blijkbaar niet het enige staaltje sabotage, want een normaal gesproken niet al te lawaaierige hotemetoot van de Britse pers kwam gisteren tot de uitspraak dat de Amerikanen gewoon schijt hadden aan het Britse rechtssysteem.
Maar niet alleen aan het Britse en ook niet alleen in oorlogsgebieden. In Bistrita, een vlek in het noorden van Roemenië, kregen twee heren van een Amerikaanse legereenheid die druk aan het oefenen was aan het eind van het Donau-riool het van de week aan de stok met de waard van een lokale herberg en een stamgast. Naar Nederlands voorbeeld tuigden zij de eigenaar van het etablissement af, omdat ie de euvele moed had ze te vragen of ze asjeblieft wat voorzichtig wilden zijn met hun sigaretten. En vervolgens sloegen ze een fles stuk op het hoofd van de te hulp schietende stamgast. Er kwamen een paar bromsnorren bij die net op hun varken passeerden, maar helaas konden die niks uitrichten. Waarom niet? Omdat Roemenië een verdrag met de VS heeft ondertekend dat Amerikaanse militairen bij het uithalen van zulke geintjes immuun maakt voor het Roemeense rechtssysteem.
De twee oorlogshelden werden wel meteen teruggetrokken naar een basis in Duitsland om een eventueel volksgericht te voorkomen en ze naar Amerikaans recht te straffen. Van dat laatste zal wel geen moer terecht komen. Hooguit drie dagen geen bier en een rondje tijgeren om de kazerne. Want soldatenvlees is al zo schaars de laatste tijd en bovendien, wat was er nou helemaal aan de hand? Fijn hè, zulke bondgenoten.

Klik hier om uw reactie toe te voegen