Skip to main content

Actueel 16 - 29 juni 2001

22 mei 2017
Hits: 2975

Axel en de BOB

29 juni 2001
Zoals wij al schreven (zie "De terugkeer van de spoken" van 6 juni en "Amy said" van 26 juni) was de Amerikaanse kunstjournaliste Amy Page tot voor kort kind aan kasteel bij de Belgische kunsthandelaar Axel Vervoort. En dat al jaren en jaren lang. Ook dus toen zij op oudejaarsavond 1996/1997 in Rome tegenover Michel van Rijn tot haar ontboezemingen kwam over Axel's close encounters met jongens tussen zes en twaalf jaar. In mei van dit jaar stelde zij het beeld van toen wat bij en vertelde dat Axel inmiddels al jaren die praktijken had opgegeven en een echte pater familias was geworden. Al jaren? Hoeveel jaren? Vier misschien? In februari 1997 -ruim een maand na Amy's revelaties in Harry's Bar - vertelde Regina Louf (X 1) voor het eerst iets over de moord op Katrien de Cuyper in een kasteeltje vlakbij Antwerpen. Op 1 maart ging Regina samen met een BOB-team op zoek naar dat kasteel. Ze raakten de weg kwijt maar na een hint (!) van één van de rechercheurs vonden ze een kasteeltje in 's Gravenwezel. Het eigendom van een baron, wiens naam zijdelings al eerder in beeld was gekomen bij het Dutroux-onderzoek. "Hier is het", zou Regina hebben gezegd. Maar het BOB-team reageerde daar niet op en richtte zijn aandacht op het aanpalende kasteeltje van Axel Vervoort, dat wel degelijk voldeed aan de beschrijving van Regina. Omdat het bij Axel toch open dag was ging het team in gezelschap van Regina daar wel gezellig een kijkje nemen en stelde vervolgens vast dat details uit de verklaring van Regina niet deugden. Onverrichterzake keerden zij naar hun bureel terug en lieten aan zorgvuldig gekozen journalisten weten wat Regina had verklaard over het kasteeltje en dat zij niet goed bij haar hoofd moest zijn. X-1 werd kundig verder afgebrand.
Er dringen zich aan de hand van deze gang van zaken een paar vragen op: Wist het team, getuige de hint, om welk kasteeltje het ging dankzij het roddelcircuit waartoe ook Amy behoorde? Waarom werd er geen poging gedaan om een onderzoek in te stellen in het kasteeltje van de baron? Waarom wel in dat van Axel? Was dat om de baron buiten beeld te houden of gaf de BOB met dat haast zotte bezoek een waarschuwing af aan Axel, dat het uit moest zijn met het bestijgen van jongetjes? Een waarschuwing die Axel kennelijk ter harte nam, getuige de uitspraak van Amy. Dit verhaal is nog niet afgelopen.

Iraakse koerden toch uit de opvang gezet

28 juni 2001
Zojqist werd bekend dat de uitzetting uit het AZC van twee Iraaks Koerdische mannen, die woensdag-ochtend nog verhinderd werd door een blokkade van 60 mensen (zie berichtje 27 juni), op donderdagochtend om 6.00 uur toch heeft plaatsgevonden door zeker 6 agenten van de politie Gelderland Midden.
De twee mannen waren niet aanwezig maar zijn nu oficieel uit het AZC gezet. Ze krijgen nu geen geld meer om te eten, zijn niet meer verzekerd voor medische behandelingen en hebben dus geen onderdak meer van de staat / COA.
Voor meer informatie zie het persbericht van afgelopen woensdag op de website van het Wageningse Autonoom Politiek Infocentrum.

one/two-liners

8p> 28 juni 2001

 • Nederlandse profvoetballers gaan op basisscholen tij`ens het uurtje maatschappijleer met kinderen praten over het handhaven van normen en waarden bij het gebruik van nandrolon, het naaien van de belastingdienst, het vervalsen van paspoorten, het uitdelen van kopstoten, het hondenlullen van de scheids, het krachtig beroeren van het kruis van de tegenstander bij strafschoppen, etc. Rooie koontjes.
 • Als de dames Terpstra en Jorritsma ook aanzitten bij die fundraising diners van de VVD loop je een goeie kans je biefstukje en je appelmoes staande te moeten verorberen.
 • Een 18-jarige Duitser is bij het graven van een kuil op een van onze stranden bedolven geraakt onder het zand. Zijn laatste woorden waren: "Mein Grab".
 • Arabische landen tegen Kofi Anan: Aidsssst.
 • Pavarotti zong in Bejing deze week "O sole mio" in Jiang Zemineur.
 • Charles en Camilla hebben elkaar in het openbaar staan zoenen. Ze zijn later operatief gescheiden.
 • NS: Geen trein, geen rondje.
 • De Oranjes hebben in de loop der tijd 8 miljard gulden bij elkaar gespaard. Shell helpt.
 • Prins Bernhard wil in ieder geval nog vijf jaar mee. Nou maar hopen dat zijn gebit het uithoudt.
 • Te koop gevraagd: Jeltsin, Putin, Suharto, Pinochet, Videla, Bush senior, Saddam Hussein, Mummie Thatcher, Mugabe, Sjaron. Prijs n.o.t.k.

De wondere wereld van een kunstmusketier (7)

27 juni 2001
In de laatste update van zijn keiharde aanval op de organisatie van de jaarlijks terugkerende kunstmarkt in Maastricht, de TEFAF, heeft Michel van Rijn op zijn site zijn vizier gericht op één van de zogenaamde "founding members": Robert Noortman.
Daarbij worden een paar vlekken op het blazoen van deze Maastrichtse kunsthandelaar aan de openbaarheid prijsgegeven. Zoals zijn dikke mik-relatie met de voormalige SS-er Leon Melchior, die Noortman's carrière door de jaren heen financieel heeft geschraagd. Maar er wordt ook aandacht besteed aan Noortman's moeder, die door haar toen nog jeugdige zoon Robert zou zijn doodgeschoten. De kogels zouden afkomstig zijn geweest uit het dianstpistool van zijn vader die deel uitmaakte van het rijkspolitiekorps in Purmerend. Een ander saillant detail uit Noortman's boeiende verleden was diens verblijf in een Franse gevangenis wegens fraude.
Omdat wij nu eenmaal graag het pikante naadje van de kous willen weten, zonden wij de heer Noortman eergisteren een brief waarin wij lieten weten:
"... graag een paar vragen te willen stellen naar aanleiding van de berichtgeving van vandaag over een aantal minder prettige gebeurtenissen uit uw verleden op de site van Michel van Rijn. Daarbij heeft hij kennelijk geput uit kennis die hij heeft opgedaan tijdens zijn jarenlange samenwerking met de CID uit de files van die dienst (vgl. de Kamervragen over die connectie aan Minister van Justitie Benk Korthals) en uit zijn eigen op tape vastgelegde conversaties met tout le monde uit de kunstwereld. Allereerst zou ik willen weten of het dramatisch overlijden van uw moeder het gevolg was van een ongeluk of het fatale slot van een ruzie tussen u en uw ouders. De lezingen van de bronnen die ik heb aangeboord na het lezen van Van Rijn's nieuwe bijdrage aan zijn rubrique scandaleuse zijn wat dit betreft onduidelijk. Verder zou ik willen weten of u inderdaad wegens fraude - zoals Van Rijn naar buiten heeft gebracht - enige tijd heeft doorgebracht in de Parijse Fren-gevangenis en hoe lang die onaangename periode heeft geduurd."
Tot nu toe geen antwoord uit Maastricht. Waarschijnlijk is nu wel het alarm afgegaan.

Grond rond Sellafield blijkt radioactief afval

27 juni 2001
Grond door Greenpeace verzameld in de buurt van de Britse opwerkingsfabriek Sellafield is zo vervuild dat het volgens Europese regels bestempeld moet worden als radioactief afval. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), na onderzoek van ongeveer 120 kilo aarde uit de omgeving van Sellafield. Greenpeace liet die grond eind vorig jaar achter bij de kerncentrale in Dodewaard als protest tegen de verwerking van Nederlands kernafval in de nucleaire installatie van Sellafield. Greenpeace is van mening dat Nederland het contract met de opwerkingsfabriek moet opzeggen. Het RIVM trof onder andere hoge concentraties plutonium aan. De vervuiling rondom Sellafield overtreft zelfs de besmetting die wordt aangetroffen in de verboden zone rond de kerncentrale in Tsjernobyl, waar in 1986 een reactor ontplofte. Lees hier meer.

Israëlische wapens naar Nederland

27 juni 2001
Het besluit van het nederlandse ministerie van defensie - c.q. minister van Aartsen - om voor bijna 600 miljoen guldens Israëlische wapens (Gill-antitankraketten) aan te schaffen wordt internationaal zeer slecht ontvangen. Met uitzondering van de VS, hetgeen begrijpelijk is: behalve de relatie met Israël van de VS, is daar meteen de ping pong-taktiek toegepast: Israël heeft 50 F16I's bij Lockheed Martin besteld ter waarde van twee miljard dollar. Geld van linker- naar rechterbroekzak en terug. Oud systeem. Ook doorzien?
Het is een pure schande, om internationaal - in andere landen dan Engeland en de VS - dit signaal af te geven, dat ook Nederland via defensie en deze regering, de Sharon- en Bush-regering ter wille is. In het hollandse regeerakkoord staat dat de criteria qua wapenexport (ook import natuurlijk) strikt moeten worden geïnterpreteerd.
In werkelijkheid komt het er nu op neer, dat deze regering zowel regeerakkoord als internationale verdragen en resoluties van tafel denkt te kunnen vegen. De rol van de PvdA is meer dan laakbaar te noemen, in veel opzichten. De Verenigde Naties heebt in de resoluties 224 en 338 al tientallen jaren zeer duidelijk gemaakt dat Israël oorlog voert, en als bezettersmacht dient te verdwijnen uit de Palestijnse bezette gebieden.
Schiphol is de grootste doorvoerhaven van Israëlische wapens en andere contrabande ter wereld, dat bleek eens te meer tijdens de Bijlmerramp-verhoren. De status van El Al op Schiphol "a state within a state" is doodziek. En heeft ook veel doodzieken opgeleverd. De "speciale relatie" van Nederland met Israël is ziek, en verstoken van elke juiste proportie. In het Midden-oosten is een oorlog aan de gang, en samen met de VS, Nederland en Engeland wordt deze gaande gehouden: Oorlog brengt geld op.
Klein feitje: Vorige week zondagavond kon men de erkende internationale oorlogsmisdaden-rechter Richard Goldstone in een BBC programma (Panorama) zien - en horen zeggen dat premier Sharon van Israël wel degelijk wegens deze zieke situatie c.q. oorlogsmisdaden terecht zou kunnen staan. In de Jerusalem Post van 20 juni jongstleden staat een uitvoerig artikel dat hij het misschien niet gezegd zou hebben. Kunnen mensen echt niet kijken of lezen? Of denken ze (de mensen achter de journalisten die dit doen) dat we allemaal zo dom zijn?
En dan te bedenken dat wij - belastingbetalers - ons personeel zoals van Aartsen en die Defensie-werknemers, al die tijd hun gang laten gaan? En die hielenlikkers ...
Indien andere mensen de volgende keer de computerverkiezingsuitslag in de hand hebben, dan gaat het er wel anders uit zien, zo kan worden verwacht. Maar driekwart van de journalisten in Nederland dient te gaan Vutten. Dat is gebleken.Andere mening toegedaan? Let me know!
Foreign Press Foundation, Henk Ruyssenaars Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uitzetting Irakese Koerden verhinderd!

27 juni 2001
Vanochtend heeft de burgemeester van Wageningen de politie opdrachp gegeven niet op te treden tegen een blokkade van asielzoekers, hulporganisaties en sympathisanten. De blokkade van 60 personen heeft verhinderd dat de eerste twee uitgeprocedeerde asielzoekers uit het Asielzoekerscentrum (AZC) De Leemkuil in Wageningen, op straat zijn gezet.
Het Wagenings Politiek infocentrum, Vluchteling Onder Dak en Vluchtelingenwerk Wageningen zijn zeer verheugd dat deze actie tegen uitvoering van de nieuwe vreemdelingenwet zo succesvol is verlopen. De Nederlandse overheid voert een restrictief vluchtelingenbeleid en daartegen moet meer verzet komen. De Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) behandelt asielverzoeken niet zorgvuldig, zo blijkt onder meer uit de honderden klachten over de IND die de Ombudsman gegrond heeft verklaard. Dit bleek ook anderhalve maand geleden toen vijf Irakese Koerden zich bijna dood moesten hongeren voor hun asielverzoeken serieus bekeken werden. Terugkeer naar (noord) Irak is niet mogelijk en gevaarlijk omdat in (noord) Irak bepaald geen duurzame vrede is. Het noorden van Irak verkeert in een staat van dreigende burgeroorlog. Zowel het Turkse als het Iraakse leger houden er huis. Bovendien is Saddam Hussein bezig met een door de internationale gemeenschap geaccepteerde comeback.
Negen duizend Irakese Koerden worden de komende maanden op straat gezet, zonder onderdak of eten, laat staan medische zorg. Sommige gemeentes proberen een doekje voor het bloeden te bieden door een beperkte noodopvang te gaan opzetten. Tengevolge van het keiharde beleid van de landelijke overheid worden steeds meer landen ‘veilig’ verklaard. Asielverzoeken van mensen uit die landen worden afgewezen en vele duizenden asielzoekers zullej uit de reguliere opvang op straat worden gezet en worden hierdoor geillegaliseerd. De noodopvang door de gemeente, hoewel sympathiek, is daarvoor absoluut niet toereikend. Er zal een mentaliteitsverandering moeten komen die uitmondt in op z`n minst afschaffing van de nieuwe vreemdelingenwet. De twee wier uitzetting vanochtend verhinderd is staan nog steeds bloot aan uitzetting want de politie heeft aangekondigd op een ander tijdstip de jonge mannen alsnog uit het AZC te verwijderen. Voor mear informatie kun je contact opnemen met Autonoom Politiek Centrum, Burgtstraat 3, 6701 DA Wageningen 0317.423588 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. & website.

Op koers

27 juni 2001
De tekst van een Actueel Bericht van KM van 21 maart jongstleden:

"Volgens de NAVO (inclusief ruiende papegaaien als De Grave en Van Aartsen) werden de Albanezen in Kosovo etnisch weggezuiverd door de Serven. Dus wat doe je? Je traint de Albanese guerilla's ofwel de UCK en je geeft ze wapens om die verrekte Serven een lesje te leren. Nou ja, geven. Ze moeten natuurlijk wel worden betaald. Drugsgeld? Niks mis mee. Integendeel, de boys from Brussels wilden nog wel een stapje verder gaan met hun hulp. Ze bombardeerden burgerdoelen in Servië. En met succes. De Serven verlieten vervolgens in grote getale Kosovo, de achterblijvers werden systematisch opgeruimd door de UCK. Zonder dat de leiding ervan bang hoefde te zijn om net als Milosevich door juf Del Ponte op de koude gang te worden gestuurd. Het zal nog wel even duren voordat iedereen instemt met een zelfstandig Albanees Kosovo. Maar wat is tijd? De volgende etappe van de door de NAVO gesteunde etnische schoonmaakbeurt door de UCK-ploeg werd vervolgens ingezet in het uiterste zuiden van Servië om te zien of in de toekomst nog wat leuke grenscorrecties aangebracht kunnen worden. Daarna richtte de UCK zijn begerige blikken op het noorden van Macedonië. Daar werden de Albanezen als tweederangs burgers behandeld! Nou, dat is potdomme toch reden genoeg om daar ook eens de beuk erin te gooien. Wapens zat. Niet alleen maar aangekocht dankzij de opbrengsten uit die goeie ouwe smokkel van drugs, sigaretten en mensen, maar ook dankzij de inzamelingsacties van de meelevende Albanezen in de VS. Het lijkt er een beetje op dat de Europese lidstaten van de NAVO dit niet echt leuk meer vinden. Maar de haviken van Bush zijn al bezig met het uitzoeken van doelen in en rond Skopje en poetsen hun uraniumbommen op. En het zal niemand meer verwonderen als binnen een paar jaar het noorden van Macedonië etnisch gezuiverd zal zijn. Als laatste etappe op weg naar een Groot-Albanië. Een idee uit het begin van de Koude Oorlog waar Kim Philby en zijn baasjes in Moskou nog een stokje voor konden steken. Inderdaad, wat is tijd?

Nu, drie maanden later, blijkt de westerse operatie prima op koers te liggen. De Albanezen zijn de underdogs, Skopje krijgt net als Belgrado indertijd de schuld van de toenemende chaos en wordt onder druk gezet. De fossiele Max van der Stoel, die tijdens Den Uijl al niet wist wat er achter zijn rug gebeurde, vreest nu openlijk een burgeroorlog. Hoe komt ie erop hè, zo'n staatsman? Vaker KM lezen.

Nederlandse activist vrijgesproken en gearresteerd in Schotland

27 juni 2001
Op woensdag 20 juni werd in het Schotse Helensburgh een rechtzaak tegen een 26-jarige anti-kernwapenactivist uit Kampen halverwege het proces ingetrokken door de Procurator Fiscal (officier van justitie). De man stond samen met een 36-jarige Engelse activiste terecht op verdenking van ‘breach of the peace’ (ordeverstoring) wegens het zich vastketenen aan een paaltje met een mededelingenbord van het Britse Ministerie van Defensie, vlakbij het hek van de marinebasis Coulport, waar kernkoppen voor de Trident-onderzeeërs liggen opgeslagen. De actie was bedoeld als afleiding voor een aantal andere groepjes activisten, die de basis op wilden komen door zich door het hek heen te knippen.
De beide activisten deden hun eigen verdadiging en wisten door middel van een verhoor van twee getuigen van de Militaire Politie aan te tonen dat hun actie op zich geen enkele verstoring veroorzaakt had. De rechter wilde desondanks de zaak door laten gaan, maar de Procurator Fiscal besloot tijdens een schorsing de aanklacht in te trekken, omdat ook zij wel door had dat deze belachelijk was.
Gesteund door deze positieve uitspraak nam de Kampenaar een dag later deel aan de blokkade van een kernwapentransport, dat met kernkoppen onderweg was naar Coulport. Verschillende activisten wisten onder het voertuig te kruipen en het transport een half uur op te houden. Uiteindelijk werden 12 personen gearresteerd, waaronder de Kampenaar en de befaamde Deense activiste Ulla Roder van de Trident Three. De gearresteerde activisten brachten de nacht door in de cel en moesten de volgende middag voor de rechter verschijnen. Ze werden vervolgens vrijgelaten met dagvaardingen op zak voor rechtzaken in september en oktober. De vrijlating gebeurde onder enkele voorwaarden, zo mogen de activisten de gemeente Stirling waar de actie plaats vond niet meer binnen behalve voor de rechtzaken.
Een woordvoerder van de organisatie Nukewatch, die actie voert tegen kernwapentransporten, zei: "Al jarenlang maakt de lokale bevolking de politie, de gemeenteraad en politici attent op de gevaren van deze massavernietigingswapens en het feit dat ze regelmatig door deze gemeente getransporteerd worden. Ze hebben daar niets mee gedaan, maar wanneer verantwoordelijke burgers actie ondernemen om de aandacht te vestigen op wat hier gaande is worden ze uit de gemeente verbannen. Het zijn de bommen die verbannen zouden moeten worden!"

Amy said

26 juni 2001
Op 4 juni jl. publiceerden wij een klein gedeelte van een op tape vastgelegd gesprek tussen kunstmusketier Michel van Rijn en de Amerikaanse kunstrecensente Amy Page. Dat gedeelte had betrekking op een van de grootste kunsthandelaren van de wereld, de Belg Axel Vervoordt:
Amy: ....I mean, Axel is not a bad man.
M. : Beside the fact that he likes little boys, he's a nice guy.
Amy : No more.
M. : Oh, no more?
Amy : Not for years.
M. : He sees the light now?
Amy : Well, I mean...Axel is changed. He became very much the pater familias, you know.
M. : Well, I think there were lots of scandals in Belgium. So he can't afford it you know.
Amy : Yeah, but I know that now. That he's very much not doin'that.

Wij vroegen de familie Vervoordt om commentaar. Tot nu toe zonder succes. Voor het oog accepteerde de eigenaar van de luxe limousine zonder morren dat zijn glimmende carrosserie ernstig in ongerede was geraakt door de bumper van een ordinaire Lada. Maar dat er achter de schermen verder niets is gebeurd kan er bij ons niet in. Ook al omdat onze publicaties over deze affaire werden opgenomen op Van Rijn's internationale en druk bezochte site en de Belgische politie de tape kreeg toegezonden. Om te voorkomen dat de zaak zoals haast gebruikelijk toch stilletjes in de berm naast de vluchtstrook terecht zou komen, schreven wij gistermiddag om 12.28 een mailtje aan Amy, dat wij tevens op de burelen van haar twee werkgevers (The art newspaper en Tableau Magazine) en haar goede vriend Vervoordt lieten neerdalen. Om niets aan het toeval over te laten. De tekst luidde:

"Dear miss Page,
I'm an investigative reporter of the Dutch internet-magazine Kleintje Muurkrant. In that capacity I'd like to ask you some questions regarding the case around mr. Axel Vervoordt. First: According to mr. Van Rijn you first mentioned mr. Vervoordt's appetite for boys between six and twelve at a party specially organised to your honour in "Harry's bar", a famous outfit in Rome, on New Year's Eve 1996/1997. Afterwards the same information popped up in several telephone-conversations between you and mr. Van Rijn until he taped and published it. Do you affirm these revelations?
Second: Has it ever occurred to you that according to the Belgian law you should have warned the Belgian police-authorities of mr. Vervoordt's criminal behaviour, abusing underaged boys? If so, why haven't you acted properly as soon as you came to know of mr. Vervoordt's horrible sexual activities?
Rgrds
Jan Portein".

Gistermiddag om 14.45 antwoordde Amy.

"Dear mr. Portein,
This must be some sort of sick joke. I know nothing about the allegations you suggest. Based on my knowledge of and friendship with Mr. Vervoordt, I'm certain that such things could not possibly be true.
Sincerely,
Amy Page".

"Sick" is juist, "joke" verre van dat. En dat Amy meer dan drie weken lang niet op de hoogte zou zijn geraakt van de affaire is op zijn minst ongeloofwaardig. Wij hebben eerder de indruk dat Amy een kostbaar Middeleeuws tapijtje onder zich voelt wegglijden. Wordt vervolgd.

Roze balletten (3)

26 juni 2001
Bij verhalen over roze balletten horen onlosmakelijk verhalen over moorden. De Belgische zaak-Pinon is daarvan een sprekend voorbeeld. Maar met een beetje goede wil is ook in de zaak-Ameide een dergelijke connectie aan te wijzen. In 1977 toen Willem van Kooten samen met Norbert Schmelzer en Cees van Leeuwen de sexboerderij in Ameide exploiteerde, was hij onderandere mede-eigenaar en commissaris van platenmaatschappij CNR. In die functie benoemde hij in datzelfde jaar de nog jonge Ruud Wijnants tot directeur van het bedrijf. Wijnants werkte nauw samen met de Belgische platenproducent en homosexueel Bart van der Laar. Op de wilde feesten (roze balletten?) die dit duo in de jaren erna organiseerde werd het Gooise matras fhink opgeschud, waarbij de champagne krachtig bruiste en menige neusvleugel werd getracteerd op een snuifje. Op 10 november 1981 werd Bart vermoord. Een jonge vriend van hem kreeg de zwarte piet en een verblijf in een staatslogement. Hij is altijd blijven ontkennen dat hij de moord had gepleegd.
Grote leverancier van coke aan het Hilversumse wereldje was in die tijd de Amsterdammer Gerard Vittali. In 1977 de minnaar van Mathilde Willink, de ex van schilder Karel Willink. Mathilde fungeerde regElmatig als muilezel voor het overbrengen van coke uit Italië naar Nederland. Maar ze werd wat al te loslippig en dientengevolge op 25 oktober van dat jaar gezelfmoord met haar eigen pistooltje. Vittali betrok daarna een villa in Laren en organiseerde voor tout Hilversum wilde feesten (roze balletten?), waarbij opnieuw de champagne krachtig bruiste en menige neusvleugel werd getracteerd op een snuifje.
De dader van de zelfmoord op Mathilde zou de Amsterdamse onderwereldjongen Robbie Taiman zijn geweest. Zoals zovelen in dat milieu van tijd tot tijd tipgever van het OM, met name inzake corruptie bij de Amsterdamse politie en de Caransa-affaire. In 1978 werd hij tot zes jaar gevangenisstraf en een TBR-toetje veroordeeld wegens een gewapende roofoverval. Taiman onderhield een liefdesrelatie met één aan het Koninklijk Huis geparenteerde barones. Op 14 april 1982 werd hij dood aangetroffen in zijn cel in de Bijlmerbajes. Gezelfmoord met een scheermes. Verschillende figuren uit de scene beweerden direct na zijn overlijden dat zij kort daarvoor waren benaderd door de BVD met het verzoak Taiman om te leggen tegen een wedde van 100.000 gulden. Het waarom van Robbie's dood is nooit duidelijk geworden. Wie het weet mag het zeggen.

Tophoppen in Barcelona

25 juni 2001
In de Spits van vandaag staat op de voorpagina een verslag van de grote demonstratie in Barcelona. Ruim 8000 mensen betoogden daar tegen de globalisering van bovenop. Bij wijze van hoge uitzondering wordt op tamelijk feitelijke wijze verteld hoe de politie de demonstratie provoceerde middels eigen mensen om vervolgens hard toe te kunnen slaan. Geschreven met de verbazing van iemand wiens geloof in de rechtstaat toch wel even gedeukt werd. En dat als hoofdartikel met een fraaie foto van een menigte kleurrijke, strijdbare mensen tegenover een uniforme, starre en bewapende politieline. Een hele verademing na de media-bagger over Göteborg... Afijn, lees zelf maar.
RELLEN IN BARCELONA
Demonstranten tegen globalisering slaags met oproeppolitie
Oproeppolitie heeft gisteren betogers tegen globalisering aangevallen, toen deze zich na een mars over de Gracia-boulevard in een park hadden verzameld. Duizenden demonstranten, sommigen met jonge kinderen bij zich, sloegen gillend en schreeuwend op de vlucht toen de door schilden beschermde oproerpolitie, zwaaiend met wapenstokken op hen afkwam, waarbij de politie losse flodders afschoot. De politie zette de charge in, nadat een klein groepje gemaskerde mannen en vrouwen die bij de politie leken te horen aan de rand van het park een vechtpartij waren begonnen, in het volle zicht van een rij oproeragenten die voor hun politiebusje stonden opgesteld. Enkele tientallen demonstranten raakten bij de vechtpartij betrokken. "De politie heeft de vechtpartij uitgelokt, zij maakten er deel van uit", zei Ada Colau van Campagne tegen de Wereldbank, één van de groepen die de demonstratie hadden georganiseerd. Getuigen zagen hoe de politie de in de scène gezette vechtpartij als aanleiding leek te gebruiken om de demonstranten aan te vallen. Met een tweede charge veegde de politie in enkele minuten het park schoon. Volgens het persburo EFE raakten ongeveer 15 mensen lichtgewond.
De gemaskerde figuren, van wie sommigen koptelefoontjes leken te dragen, hadden zich al in groepjes rond de demonstratie geposteerd toen deze zich van de boulevard naar het park verplaatste. Zij droegen rugzakken en hadden stokken in hun hand, maar werden ongemoeid gelaten toen zij vlak voor de politie langs binnenkwamen, hun maskers opdeden en zich tussen de politie en de demonstranten opstelden. Daarna greep een van de mannen een ander beet, en gooide hem op de grond. Anderen in dezelfde groep begonnen elkaar daarop te duwen en te slaan. Toen de demonstranten zich ermee gingen bemoeien kwam de politie in actie, waarop de mannen en vrouwen die de vechtpartij begonnen waren door de politieline heenwandelden en in politiebusjes verdwenen.
De demonstratie was bedacht met het oog op de jaarvergadering die de Wereldbank dit weekeinde in Barcelona zou houden. Toen bleek dat de Wereldbank uit vrees voor geweld van de bijeenkomst had afgezien, hadden de organisatoren besloten de betoging gewoon te laten doorgaan. Voorafgaand aan de mars in Barcelona had Colau gezegd dat haar organisatie was voorbereid op geweld dat door randgroepen of de politie zou kunnen worden uitgelokt.(AP)

Guido's kunstjes (5)

25 juni 2001
In aflevering 4 spraken we ons sterke vermoeden uit dat één van Guido Haak's laatste kunstjes in Nederland te maken zou kunnen hebben met een witwasoperatie en dat hij met een nieuw project bezig was in Boedapest. Afgelopen weekend liet de internationale Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF) weten dat Hongarije samen met vier andere landen was toegevoegd aan de lijst van landen die volgens deze instantie zich te weinig inzetten tegen het witwassen van zwart geld. De schurkenlanden op financieel gebied. Omdat Guido's e-mailadres bij Laboursite nog vol in bedrijf is vroegen we hem - nieuwsgierig als we zijn - naar nadere details over het Hongaarse project. Onderandere wie de opdrachtgevers waren.
Waarschijnlijk via datzelfde e-mailadres verzorgt de al sinds zijn vroege Haagse jeugd zo vrome Guido nog steeds trouw de lay-out van het parochieblaadje van zijn favoriete Amsterdamse Obrechtkerk. Omdat de Hear ooit heeft gezegd dat stelen niet mag zal onze fugitive dus zonder twijfel van zijn dwalingen terugkeren en om vergiffenis vragen. Of daarmee zijn schuld zal zijn gedelgd is echter de vraag. Een van onze bronnen in deze zaak liet ons weten dat Justitie zich begint te interesseren voor Guido's laatste strapatsen. Dat wordt wellicht dus zowel hemelse als aardse gerechtigheid.

Oneliners

24 juni 2001

 • Nog heel even en op het platteland kan je voortaan je brieven in je eigen gleuf duwen.
 • Geheim Zweeds wapen: natte rots.
 • Dijkstal scheert zich nauwelijks op de Antillen en laat moeders overkomen voor de gezelligheid. De oermens ontwaakt.
 • Moet je opletten, straks krijgen we ook nog een uitburgeringscursus. Voor mensen die aanpassingsmoeilijkheden hebben, nadat ze net over de Belgische grens zijn gaan wonen.
 • Voldoet de 40 miljard zwart geld die bij de komst van de Euro vrijkomt wel volladig aan de Zalmnorm?
 • Bush keek gewoon in de ziel van een fles en dacht dat het de ziel van Poetin was.
 • Commentaar op Britse treinramp: achteraf kijk je beertje Paddington in zijn hol.
 • Erika Terpstra doet mee aan de volgende versie van Big Diet. Ze wil 200 kilo kwijtraken.
 • Op Ascot wordt niet alleen door de paarden in de baan gesnoven, maar ook door de paarden in de koninklijke loge.
 • Als er Nederlandse militairen naar Macedonië worden gestuurd kunnen ze hun filmtoestel wel thuislaten.

IJ, IJ (3)

22 juni 2001
Onlangs liet Justitie in Amsterdam weten dat er al geruime tijd een onderzoek aan de gang is tegen de hoofdstedelijke o.g. boer mr. Willem Endstra. Dat is lachen. Want eigenlijk duurt dat ondarzoek al zeker tien jaar en Justitie heeft in die periode tegen Willem net zoveel gescoord als Waterreus voor PSV. In 1992 kwam zijn naam voor het eerst heavy in het nieuws toen een toen nog vol in bedrijf zijnde IRT-eenheid binnenviel in Willem's wasserettekantoortje. Uit het verzamelde materiaal bleek ondermeer dat hij centjes beheerde van een niet onbelangrijk xtc-consortium, waarvan de top inmiddels eveneens wat eenvoudiger behuisd was geraakt. De wasserettebeheerder kwam met de overheid tot een vergelijk, betaalde een boete die in een goedkope lachfilm thuishoort, snoot even zijn neus en ging verder met zijn werkzaamheden. Het beleggen van al dan niet ontdeugend geld in onroerend goed. Vooral in Amsterdam. Overigens was in Willem's papierwinkel ook een keurig uitgewerkt plan gevonden voor een commerciële radiozender in de hoofdstad, maar daar kon niemand fatsoenlijk chocola van maken (zie ook het artikel "De bende van Big" in de Groene Amsterdammer van 15 mei 1996).
Begin februari 1995 rolde het op instorten staande IRT na een langdurige voorstudie nog een omvangrijke hashclub op. Opnieuw viel aan financiële zijde de naam van Endstra. Maar ook dit keer had Justitie te weinig wol om voor hem een celhansopje te breien. Blijkens de recente berichten vormde dat voor Justitie geen reden om af te haken.

IJ, IJ (2)

21 juni 2001
De door de gemeente Amsterdam zwaar gestiekte komst van de Canadees/Griekse Christos Kritikos naar de Westhaven (zie eerste artikel in deze reeks dd. 20 juni jl.) heeft bij heel wat Nederlandse investeerders kwaad bloed gezet. Zo ook bij de bevlogen o.g.-boer Erik de Vlieger van het bedrijf IMCA/Nederlandse Tijdschriften Groep. Erik liet in mei van dit jaar weten dat hij samen met niet nader gespecificeerde andere investeerders ook een containerterminal wilde laten bouwen om de concurrentie aan te gaan met Christos. Die terminal zou moeten verrijzen op het terrein van De Vlieger's "eigen" maatschappij Shipdock, verre nazaat van de door afzichtelijke financiële manipulaties teloorgegane scheepswerf ADM. En voor een prik. Het hele project zou maximaal voor 45 miljoen gulden op poten kunnen worden gezet. Hoe reeël die plannen zijn hangt sterk af van de houding van de gemeente Amsterdam, die per saldo de nodige vergunningen zal moeten afgeven aan in wezen een potentiële concurrent. Dat heet in plat Amsterdams "in eigen zak schijten" en daar zal de club van Job slechts bij zeer hoge nood toe overgaan.
Op 14 juni jl. lanceerde de ook in de horeca actieve De Vlieger nog een spectaculair initiatief... Samen met opnieuw niet nader gespecificeerde investeerders wil hij een cruiseschip in de haven van Amsterdam afmeren. Het gaat om de ss. Rembrandt die in Freeport op de Bahama's aan de ketting ligt na hep faihlissement van de laatste eigenaar. Erik en zijn kornuiten hebben al een bod gedaan en willen na de definitiave aankoop het schip ombouwen tot een hotel annex cultureel centrum (zie voor Erik's Maecenasbevliegingen ook het artikel "Terp van Tijn" in De Morgenster). Op eigen terrein: Shipdock. Ook voor dit plan barstte in het gemeentepaleis aan de Amstel niet direct een spontaan carnaval los. En dat was eigenlijk ook al het geval bij het oplaten van De Vlieger's lokale media-ballon in november van het vorig jaar. Toen maakte IMCA/NTG bekend binnen een paar jaar de hoofdstad te willen verrijken met een commerciële televisiezender die dagelijks de inwoners van de nodige entertainment moet voorzien. Een uiterst nijver baasje dus die Erik, op verschillende terreinen. Maar er zijn geruchten. Stay tuned.

Stop deportaties! Nu online-demonstratie

20 juni 2001
Vanaf 10.00 uur vanmorgen lijdt vliegtuigmaatschappij Lufthansa onder een grootse online-demonstratie. Vanuit de hele wereld wordt ingelogd op hun website, en de digitale ticketverkoop knarst.
Toevallig houdt het concern, dat in Duitsland de voornaamste deporteur van vluchtelingen is, vandaag ook haar aandeelhoudersvergadering.8br> Meer informatie is te vinden op website alwaar demonstranten software kunnen downloaden om mee te doen...

tophop naar DenBosch

20 juni 2001
Overmorgen, vrijdag 22 juni, proces in Den Bosch van staat tegen eigenaar kerncentrale Borssele. de Nederlandse staat zal bepleiten dat de centrale dicht moet voor 2004 zoals afgesproken. Kerncentrale Borssele zal bepleiten dat ze gewoon vergunning heeft om door te draaien tot (onduidelijk) 2007 of 2013.
Eigenlijk gaat het om de vraag of de overheid nog iets te zeggen heeft over hoe stroom geproduceerd wordt. Liberalisering energiemarkt heeft onder ander tot gevolg dat een eigenaar van een kerncentrale nu gewoon z'n middelvinger opsteekt naar de overheid. De centrale is afgeschreven (en daar hebben we fors voor betaald) en nu kan de centrale winst gaan maken. Dat ze zelf niet op hoeft te draaien voor het radioactiece afval, de ontmanteling, transporten etc etc, is alleen maar meegnomen.
Kortom, dat kreng moet NU dicht. Kom naar Den Bosch en help mee aan het maken van een groot internationaal spandoek - wij krijgen uit de hele wereld spandoekjes opgestuurd die vrijdag aan elkaar worden gemaakt. Jouw spandoek kan er ook tussen hangen! (liggend A1 formaat) Luister naar Frieda Kas uit Zeeland die al 20 jaar tegen Borssele knokt. Luister naar Marijke Vos die boos is op een overheid die de boel zo laat sloffen.
En...ontmoet de werknemers van de kerncentrale die ook naar de rechtszaak komen. Hier en daar worden suggesties gedaan om de zaak voor eens en voor al op straat uit te vechten - misschien is dat een idee maar dan moeten we wel met minstens evenveel mensen zijn...
Half 12 op het Bossche kerkpleintje (midden in het centrum, vanaf de markt naar de SintJan lopen) en om 13.00 uur rechtbank (achter het station Den Bosch). Meer informatie via 020.6126368 of 06.20000626 en ga ook eens kijken bij WISE of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

IJ, IJ (1)

20 juni 2001
Op 15 november van het vorig jaar besteedden wij in deze rubriek onder het kopje "Peer" al eens aandacht aan de wanhopige pogingen van de gemeente Amsterdam om haar piepkleine aandeel in het mondiale goederen- en grondstoffenvervoer binnen de deur te houden. In februari 1996 tekende de toenmalige VVD-wethouder Edgar Peer in het Canadese Halifax daartoe namens zijn stad een raamovereenkomst met de lokale havenbaron Christos Kritikos. Zij kwamen overeen dat Amsterdam en Christos' onderneming Ceres samen een nieuwe revolutionaire terminal-overslaplaats zouden bouwen in Amsterdam's westelijk havengebied. Uiteraard zou verreweg de grootste financiële bijdrage van de gemeente Amsterdam moeten komen, een slordige 100 miljoen. Dat werd dus lenen geblazen. De herkomst van Christos' aandeel in de kosten is tot nu toe duister. Hij gaf geen toestemming om in de boeken te neuzen. Take it or leave it (zie ook het artikel "De coup van Peer" in De Groene Amsterdammer van 10 juli 1996).
Inmiddels is de bouw van de tegelijkertijd aan twee zijden te gebruiken terminal zo goed als klaar en wordt de Ceres Paragon Container Terminal op 1 juli in gebruik genomen. Het heeft de gemeente in totaal geen 100 maar 280 miljoen gulden gekost. Maar waar gehakt wordt vallen spaanders. Christos' stuwadoorsbedrijf zou tot nu toe zelf ook 100 miljoen hebben bijgedragen. En nog steeds is de herkomst duister. Niet de enige reden om de bilnaad te versmallen. Want je kan een terminal wel openen, maar als zich nog niet een klant heeft gemeld, beginnen de darmen toch alarmerende signalen af te geven. Vooral omdat Christos al in 1996 voorspelde dat Amsterdam per jaar zeker 600 à 650.000 containers zou gaan verwerken. Crofweg tien keer meer dan nu. Als het project kapseist heeft Amsterdam de eerste smoes al klaar: de sluizen van IJmuiden zijn te klein. Ook in dit geval is dus de met haast liturgische fanfare aangekondigde komst van Christos geen aanleiding om in dank de handen hemelwaarts te heffen.

Guido's kunstjes (4)

19 juni 2001
Het Parool van 7 juni jl. meldde dat in Nederland het aantal uitzendbureautjes de laatste tijd explosief is gegroeid. Blijkbaar niet alleen om te profiteren van de krappe arbeidsmarkt. Bij Justitie leeft namelijk volgens het blad de vrees dat via die bureautjes criminele winsten worden witgewassen. Het artikel bevatte echter geen informatie over de in gebruik zijnde wasprogramma's.
In onze reeks over de nieuwe avonturen van internationaal oplichter Guido Haak reveleerden wij al dat de hoofdpersoon van deze story door het Britse technologiebedrijf Waterfields was ingehuurd voor werkzaamheden op haar kantoor aan de Amsterdamse Johan Huizingalaan via het Britse bureau Laboursite. Tegelijkertijd bleek Haak actief te zijn voor het bureau Overflow uit Goes en Rotterdam. Een bedrijfje waarbinnen hij zelf via het door hem gecontroleerde Dane Beheer en Tactron uit Nieuwerkerk a.d. IJssel aan de touwtjes trok. Een attente insider merkte ooit een merkwaardige gang van zaken op binnen deze constellatie. Grote bedragen zouden namelijk niet van Waterfields naar Laboursite zijn overgemaakt voor bewezen diensten, maar om onduidelijke redenen van Laboursite aan Waterfields zijn overgedragen. Met name als niet-ingewijde medewerkers zich aan het eind van de dag naar huis hadden gespoed. Helaas weigert Waterfields Kleintje Muurkrant te woord te staan en haar medewerkers hebben een spreekverbod. Gezien de juridische moeilijkheden tussen Waterfields en COLT enigszins begrijpelijk (zie het eerste deel van deze reeks van 4 mei jl.). Gezien het bovenstaande volledig begrijpelijk. En dat Guido in dit milieu op handen wordt gedragen moge blijken uit het feit dat hij al weer bezig is met een nieuw technologisch project in Boedapest. Old soldiers never die.

De blinde vlek van Göteburg

19 juni 2001
Als we de Nederlandse commerciële media mogen geloven, is Göteburg door woeste anarchisten in een ruïne veranderd en heeft de politie weinig meer gedaan dan geprobeerd de schade zoveel mogelijk te beperken. Maar de verhalen van de inmiddels in Nederland teruggekeerde demonstranten luiden heel anders: de confrontaties laaiden pas op na ernstige provocaties van de politie, die vervolgens keihard optrad. En hoewel een kleine minderheid van de demonstranten zich zeker vol verve in de confrontaties gestort heeft, wordt de door hun daden voortgebrachte schade ernstig overdreven; er zijn - volgens een krantenartikel - in totaal 19 etalageruiten gesneuveld. Het kan zijn dat er later meer bijgekomen zijn, maar het geldt vooral ruiten van dure banken en internationale concerns. Het totaal aantal gewonde politieagenten wordt door de autoriteiten op 12 gesteld "waarvan niet een ernstig".
Terwijl de politie met scherp op demonstranten geschoten heeft, staan in de Nederlandse kranten de demonstranten geboekstaafd als de (enige) geweldsplegers. Dat er ook nog tenminste 25.000 mensen tegen de EU gedemonstreerd hebben, blijft grotendeels onvermeld. Een kort chronologische opsomming van de gebeurtenissen, die meest de Nederlandse kranten dus niet gevonden hebben, lijkt op z'n plaats.
De eerste confrontatie vond plaats op donderdag bij het Hwhidtfeldtska Gymnasium. Het is de `ag dat Bush de stad zal bezoeken. De school was door de vakbond SAC van de gemeente gehuurd om plaats te bieden aan demonstranten. Ruim 1000 mensen zouden daar overnachten. Zonder dat er eerder iets gebeurd is, worden de gebouwen omsingeld door politie, die de uitgangen blokkeert met scheepscontainers en de ongeveer 400 aanwezigen urenlang binnen opsluit. Als geweldloze demonstranten, waaronder Italiaanse 'Witte Overals' gezamenlijk naar buiten gaan om te proberen de omsingeling ongedaan te maken, worden ze aangevallen door ME-ers. De meeste aanwezigen, waaronder de voltallige crew van de Nederlandse actie-gaarkeuken Rampenplan, worden gearresteerd en in bussen geladen. Velen komen de volgende dag pas weer vrij, sommige buitenlanders worden uitgewezen.
Op vrijdagochtend proberen verschillende groepen demonstranten door politielinies te breken die het EU-conferentie-oord afschermen. De politie zet meteen paarden en honden in, de eerste rellen breken uit. Om 11.30 uur gooit een groep demonstranten in één van de voornaamste straten (ATenyn) de ruiten in van McDonalds, de SE-bank en Bang en Olufsen, die een deel van haar peperdure hifi-apparatuur kwijtraakt. ME-ers worden gefotografeerd terwijl ze met stenen naar demonstranten (terug)gooien. Tegen hep middaguur wordt het rustiger en vinden veel demonstranten de weg naar Kungs Parken waar hep Fritp Forum, een soort brede tegentop, plaatsvindt. Plotseling drijft de politie mensen uit het park de brug naast het Fritt Forum op. De andere kant blijkt ook afgezet met agenten. Zo'n 100 mensen zitten klem, en worden na lange tijd afgevoerd naar het politiebureau. Onder hen een meisje van zes jaar met haar moeder. 25 mensen ontsnappen door in het water of op langskomende boten te springen.
In de stad is het op veel plekken onrustig. In de Kunbgsports Avenyn worden barrikades opgericht en in brand gestoken, met het meubilair van McDonalds als brandstof. Vijf regeringsdelegaties, waaronder de Nederlandse, worden door de politie uit hun hotels gehaald om overgebracht te worden naar de stek waar Bush met z'n cohorten had gezeten. Het galadiner van de EU-leiders wordt afgelast.
's Avonds is er een 'reclaim the streets party' (feestelijk innnemen van drukke autoweg) waar 2000 mensen aan deelnemen. ME rukt op en wordt door sommige activisten met projectielen bestookt. Na enige tijd doet een kleine groep ME-ers een uitval naar de demonstranten, waarbij volgens een getuige met stenen gegooid werd (door de politie dus). Een deel van de demonstranten bestookt de politiegroep, die zich bedreigd voelt, pistolen trekt en schiet. Er vallen tussen de 6 en 15 schoten, twee mensen (sommige bronnen zeggen drie) worden geraakt, waarvan een levensgevaarlijk (zijn toestand is nu, maandagavond nog steeds kritiek). Op video-opnames is te zien hoe hij twee stenen naar de politie gooit, dan wegrent en naar zijn rug grijpt. (Het kan zijn dat hij in zijn buik geraakt werd, en toen omdraaide en wegrende).
Veel demonstranten die geen plek konden vinden in het ontruimde gymnasium, trekken 's nachts naar een andere school, Schillerska school, die vrijdagnacht ook door de politie omsingeld wordt.
Om 11.00 uur op zaterdag is er een demonstratie "Voor Een Ander Europa" waar naar schatting 25.000 mensen aan deelnemen, waaronder het gemaskerde 'zwarte blok'. Er vinden geen incidenten plaats. Om 13.45 maakt de Duitse editie van CNN melding van het overlijden van de demonstrant die de vorige nacht aangeschoten werd. Het bericht wordt echter ontkend door het ziekenhuis en de autoriteiten. Politie heeft veel straten in de stad afgezet met containers.
's Avonds wordt een demonstratie tegen het politiegeweld waar tenminste 4000 mensen aan deelnemen wederom omsingeld door politie. De hele groep wordt tussen 19.30 uur en 23.50 omsingeld gehouden door ME-ers, die de demonstranten in verschillende groepen deelt. De politie biedt aan degenen te laten gaan die zich laten identificeren, de rest zal gearresteerd worden. Velen weigeren op dit aanbod in te gaan. Veel mensen worden gearresteerd, sommige mensen waren net eerder die dag vrijgelaten.
's Nachts wordt een gewelddadige inval gedaan in de Schillerska school. Voor de tweede keer worden ook mensen van actiekeuken Rampenplan gearresteerd. Politie-agenten hebben bivakmutsen op en machinegeweren bij zich, die op mensen gericht worden. Er worden tenminste twee schokgolfgranaten naar binnen geooid en mensen verklaarden later dusdanig bedreigd te zijn dat ze voor hun leven gevreesd hebben. De 200 aanwezigen (volgens sommige bronnen zijn het er minder) worden gedwongen plat op hun buik te gaan liggen, mensen werden daarbij ook geschopt en geslagen. Iedereen werd na uren in bussen geladen, en daar later weer uitgehaald, onder voortdurende intimidatie van de politie. Op zondagochtend treft een bus met Duitse demonstranten van de anarchistische organisatie FAU een vergelijkbaar lot. Een groep van 20 gemaskerde agenten dwong de bus te stoppen en iedereen uit te stappen en op de grond te gaan zitten. Mensen die bewogen werden met knuppels geslagen. Nadat de demonstranten de agenten, die volgens de demonstranten volledig over de rooie waren en waarvan sommigen nog de sporen van eerdere confrontaties met demonstranten droegen, enigszins tot rust hadden weten te krijgen, mochten ze weer in de bus stappen met de opdracht de stad te verlaten...
In totaal zijn er ruim 500 mensen gearresteerd geweest. Of er nog mensen vastzitten is niet bekend.
(Kees Stad, XminY Solidariteitsfonds, 020-6279661 & Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bronnen: verschillende teruggekeerde of -kerende demonstranten, Gerbrand van Engage, berichten van Indymedia en bbc-radio)

Roze balletten (2)

18 juni 2001
In reactie op ons bericht "Roze balletten" van 1 juni jl. meldde een attente Rotterdamse lezer ons dat Willem van Kooten producer is geweest van de hitsingles van Stars on 45 waarin de zangeres Patricia Paay als leading lady fungeerde. "La Paay" trad volgens hem als kind al op in de nachtclub van haar vader. En in Rotterdam was 1 + 1 nog altijd drie. Wees gerust waarde Rotterdamse lezer. Ook Patricia komt in Goldsteijn's roman uit de popwereld "1 met stip" even voorbij als een van de artiesten die al in de jaren zestig/zeventig onder verantwoordelijkheid van Van Kooten platen op de markt bracht met net zoveel succes als FC Knudde in de Eredivisie.
Maar door gebeurtenissen uit het latere leven van de zangeres zou je haast zeggen dat 1 + 1 misschien wel vijf is. Zij trouwde namelijk met de populaire Veronica disc-jockey Adam Currey, die later een digitale carrière van formaat zou maken. Een Amerikaanse succesgozer met een all-American oom. Die oom is Donald Gregg. Een goede vriend van George Bush senior en tijdens de Vietnamoorlog actief voor de CIA in Saigon. In de jaren tachtig diende Gregg ondermeer als National Security Advisor van de tot vice-president opgeklommen Bush en als militaire liaison tussen de top in Washington en de Contra's in Nicaragua. Je zal als Star on 45 zo'n aangetrouwde oom hebben.
Nog veel later betrok het echtpaar Currey-Paay een woning aan een van de Amsterdamse grachten. De vorige eigenaar was mr. Frits Salomonson. Tot 1995 juridisch adviseur van het Koninklijk Huis en persoonlijk vriend van prins Claus. Zijn reputatie liep in de jaren negentig flinke averij op toen de commissie Van Traa hem in verband bracht met criminele witwasactiviteiten. Daarnaast werd hij door een paar buurtjes ervan beschuldigd regelmatig in zijn woning close encounters te hebben met te jonge jongens, die ook in het trappenhuis van het bewuste grachtenpand rondkrioelden. In 1995 kwam in feite een einde aan zijn glanzende carrière en trok hij zich terug in een duur Belgisch optrekje van waaruit hij geassisteerd door zijn jonge collega Oscar Hammerstein achterhoedegevechten leverde om zijn naam gezuiverd te krijgen. Gevechten die overigens nog voortduren zonder dat er sprake is van kruitdamp. Maar wat kan Patries daar nou aan doen? Niks. The girl can't help it, nietwaar?

Zwijgen is voor daders

18 juni 2001
Zo heet het eerste boek waarin Regina Louf, ofwel getuige X1 in de zaak Dutroux, voor het eerst naar buiten kwam met haar traumatische verklaringen over het Belgische kinderprostitutienetwerk waarvan zij al vanaf haar vroegste jeugd deel had uitgemaakt (geschreven door De Morgen-journalisten Annemie Bulté en Douglas de Coninck, in Nederland uitgebracht door De Fontein in Baarn, oktober 1998). De titel is nog steeds van toepassing. Want ondanks onze bewust uiterst gechargeerd gestelde bericht "De terugkeer van de spoken" van 6 juni jl. over het mogelijke verband tussen de homo-pedo activiteiten van Axel Vervoordt, een van 'swerelds rijkste en bekendste kunsthandelaren, en Regina's van 18 februari 1997 daterende getuigenis over de moord op Katrien de Cuyper is het muisstil gebleven. Hoewel ...wij hadden een vooruitziende blik, getuige de tekst van onze e-mail aan Vervoordt (zie "De wkndere wereld van een kunstmusketier" van 4 juni jl.). Niettemin, toch vreemd voor een man die luitjes als De Rothschilds, Otto von Habsburg, Nicolaas van Pruisen en koning Albert van België tot zijn kennissenkring mag rekenen. All honourable men. Zij het, dat over de laatste uit dat rijtje gelijksoortige berichten in België circuleren als nu over Vervoordt (zie o.a. onze artikelen "De koning en de kinderen" van 12 februari jl. en "De bal rolt" van 20 februari).
Katrien de Cuyper werd voor het laatst in leven gezien op 17 december 1991, rond kwart voor elf 'savonds. Zij pleegde toen een telefoontje in café Les Routiers in Antwerpen. Op de bovenverdiepinc van dat etablissement was het postbusadres van het Nederlandse pornobedrijf Studio De Pauw gevestigd. Dat adres stond ook vermeld in de persoonlijke agenda van de Belg Robby van der Plancken, die in Italië zijn tijd uitzit voor de moord in 1998 op de Zandvoortse kinderporno-producent en -handelaar Gerrie Ulrich, wiens jacht in het geruchtencircuit in verband wordt gebracht met een lid van ons eigen koninklijk huis. Bij het doorzoeken van de overweldigende hoeveelheid beeldmateriaal die in Ulrich's optrekje werd aangetroffen dook ook een foto op van een meisje dat sprekend op Katrian leek. Waarschijnlijk uit persoonlijke, te respecteren motieven weigerden de ouders toe te geven dat het om een foto van hun dochter ging. Desondanks lijkt het erop dat Vervoordt en andere lieden uit de high society wel degelijk gebruikmaakten van een internationaal kinderpornocircuit, dat zonder twijfel hier en daar onder invloed stond van geheime diensten/annex onderwereld. Het zou van arrogantie getuigen om te denken dat een dergelijk monsterlijk complex boven water is ta tillen. Maar om af en toe wat details bloot te leggen blijft nog altijd de moeite waard.

Göteborg

16 juni 2001
Aanstaande zondag (morgen dus) om 18.00 uur Centraal-Station DenHaag is er een demonstratieve bijeenkomst in solidariteit met iedereen die op dit moment in het Zweedse Göteborg tegen "Fort Europa" en alles wat daar mee samenhangt aan het knokken is, om het even of diegene strikt geweldloos blijft of zich verdedigt tegen de politie (en de) fascisten roepen wij op om zondag naar DenHaag te komen voor een strijdbare demo tegen staatstereur en de schending van onze rechten. Wij willen in de zetel van de Nederlandse regering, de derde ambtelijke stad van de EU en de thuisbasis van de Zweedse ambasade laten horen dat we dit niet pikken. Neem fakkels, spandoeken, vlaggen, herrie zooi, ambasade versiersels en ander speelgoed mee...
Er is een flyer beschikbaar en veel actuele informatie over wat er in het Zweedse Göteborg aan de hand is kun je hier vinden.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 mei 2017