Skip to main content

Actueel 1 - 14 juli 2001

22 mei 2017
Hits: 979

twijfels aan rijksrecherche-onderzoek gewelddadige uitzettingen

14 juli 2001
Gisteren zijn de resultaten bekend geworden van het rijksrechercheonderzoek aangaande vier klachten over mishandeling door de marechaussee (KMAR) op Schiphol bij pogingen tot uitzettingen van uitgeprocedeerde vluchtelingen. Er wordt in het rapport geconcludeerd dat de marechaussee niet mishandeld heeft. Dit is in schril contrast met de geluiden die ons (= Autonoom Centrum, zie onderaan dit bericht) al langer bereiken. Eind 2000, begin 2001 werden veel klachten ingediend aangaande mishandelingen door de marechaussee (KMAR) op Schiphol bij pogingen tot uitzettingen. Juist dit gegeven was voor het Openbaar Ministerie reden om een onderzoek te gelasten.
Van ŽŽn van de vier vluchtelingen is ons het volgende relaas bekend. De Sierra Leonese vluchteling weigerde op 3 januari 2001 in het vliegtuig te stappen. Hij werd door 8 marechaussees tijdens en na het verlaten van de slurf hard aangepakt om vervolgens geboeid teruggestuurd te worden naar het Grenshospitium. Advocaat J. van Bennekom werd door het personeel van het Grenshospitium gebeld met de vraag of deze geen zaak wilde maken van de mishandeling. Het personeelslid zei dat dit Îsteeds vaker voorkwamâ en dat Îdit te ver gingâ. De Rijksrecherche concludeert dat van mishandeling geen sprake is. Bewuste vluchteling blijkt echter niet meer gehoord te zijn daar hij intussen succesvol was uitgezet. Bovendien werd door de marechaussee van het voorval geen Îopnootjeâ bijgehouden, geen dagrapport waardoor weinig valt te controleren. De Sierra Leonees blijkt naar een verkeerd land, Kaapverdi‘, te zijn uitgezet. Dit land zette hem vervolgens uit naar Ghana waarna hij werd uitgezet naar Gambia.
Steeds vaker komt geweld bij uitzettingen voor. Op 2 juli jl was de mishandeling van een vluchteling bij een uitzetting door de KMAR aanleiding voor een hongerstaking door 50 gedetineerde vluchtelingen in Grenshospitium Oostereiland te Hoorn.
Autonoom Centrum, 020.6126172 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bezoek website.

De G8 in Genua

14 juli 2001
Hier een korte update over de situatie in Genua. Nog enkele dagen tot de top en de spanning stijgt. Itali‘ is op het ergste voorbereid en heeft zelfs luchtafweerrakketten geplaatst. De voorpagina van de regionale krant hier berichtte eergisteren zelfs over 2700 speciaal in nucleaire, chemische en biologische oorlogsvoering getrainde millitairen die in Genua gestationeerd zullen worden. Als je over straat fietst lijkt ŽŽn op de vijf auto's een smeris wagen te zijn. Schattingen lopen op tot honderduizend demonstranten waaronder drie schepen uit latijns amerika. Vandaag zullen de eerste demonstraties zijn in de aanloop naar de g8 top. Dit zullen grensdemonstraties bij Ventigmilia en Chiasso zijn. Hierover later meer bericht. Voor degene die nog van plan zijn om naar genua te komen is voorzichtigheid aan de grens geboden. Itali‘ heeft het Schengen akkoord voor een week opgeschort en dat betekent dat een ieder aan de grens gestopt kan worden. Tot zover voor nu.

Roze balletten (9)

14 juli 2001
De uit Alphen aan de Rijn stammende Willem van Roy ging in deze serie al eerder voorbij als de vriend van Ruud Wijnants (zie aflevering 4). De ondernemer die Philips met listige kunstgrepen ruim dertig miljoen ontfutselde voordat Eindhoven eindelijk de hand op de knip legde. Van Roy, de tegenwoordige uitbater van de Amsterdamse Gallerie Donkersloot, die zijn wat geaffecteerde taalgebruik opdeed tijdens zijn Haagse jaren en zijn twee Haagse huwelijken, onderhield echter nog meer van dit soort avontuurlijke relaties. Zo trad hij vklgens ingewijden in het recente verleden met enige regelmaat als frontman op in BV's met ludieke namen als Hutspot, Klapstuk en Mc Donell, die hun domicilie hadden in Van Roy's woning op de Herengracht 293. In wezen zouden die BV's toebehoren aan zijn zakenvrienden Bosman en Woestenburg. Deze twee ondernemers zouden met name in het Noorden van ons land een belangrijk marktaandeel hebben in de roesmarkt (zie ook het artikel "Terp van Tijn" in De Morgenster). In Frankrijk zou men naar Bosman uitkijken om hem een vakantie van twaalf jaar te bezorgen conform een veroordeling wegens niet geheel wettige logistieke activiteiten. En kapitein Woestenburg, wiens schip de Cara•bische wateren bevoer, zou ooit een bedrag met vele nullen hebben betaald om weer terug te kunnen keren naar de zo vertrouwde Nederhandse delta. Bij de onderhandelingen daarover ontving de zeerob assistentie van Van Roy en ŽŽn van diens zakenrelaties: mr. Michael PrivŽ. In die tijd het aanstormend jong talejt van het prestigieuze Amsterdamse advokatenkantoor Lubbers en Van Dijk. Volgens dezelfde ingewijden zou PrivŽ naast zijn normale gage voor deze bevrijdingsaktie een extra bonus van 60.000 gulden in ontvangst hebben genomen, zonder dat de belastinghaan daar naar kraaide.
Over zijn kwestieuze financi‘le handel en wandel ontstond in de tweede helft van de jaren negentig ook in een andere affaire de nodige deining. Tot zelfs in de Tweede Kamer toe. De zakenrelatie van onze Galleriehouder was namelijk in 1996 zowel executeur testamentair geworden van de toen overleden Rus Chardzjiev als bestuurder van een stichting die erop moest toezien dat diens nalatenschap zo goed mogelijk intact bleef. Daarbij werd hij juridisch terzijde gestaan door de Heemsteedse advokaat J.L.M. Fruytier, een voormalig studiegenoot van PrivŽ, en financieel door de vastgoedspeculant J. Buse. De nalatenschap bestond uit een grote collectie Russische futuristische kunst die Chardzjiev in 1993 uit Moskou had weten weg te smokkelen (zie achtergrondartikel). Tegen een exorbitant salaris kweet PrivŽ zich ijverig van zijn taak. Zo zette hij bijvoorbeeld de collectie voor nul gulden op de balans. Omdat de Russische autoriteiten de unieke smokkelwaar zonder twijfel zouden opeisen. Een kunstje waarvoor hij jaren later tegen een veroordeling opliep. Daarnaast bracht hij een fors aantal werken aan de Duitse man om de kosten van het netjes in stand houden van het restant, dat als een bizar soort gatenkaas in het Stedelijk Museum terecht was gekomen, te kunnen bekostigen. Daarmee was het curieuze bedragje van dertig miljoen gemoeid. De Nederlandse overheid greep in 1998 in. Zij het wat aarzelend, omdat zij vreesde dat de zaak Chardzjiev een kwalijke invloed zou hebben op de zich al jaren voortslepende onderhandelingen over de teruggave van de Koenigscollectie. Een tijdens WO II door de Duitsers "overgenomen" kunstverzameling die na de oorlog naar Rusland werd overgeheveld. De ingreep resulteerde uiteindelijk in het terugtreden van de groep PrivŽ en het aanstellen van ex-minister van Justitie, BZ en Defensie Job de Ruiter als nieuwe stichtingsvoorzitter. Een merkwaardige benoeming waarover later meer.

Roze balletten (8)

10 juli 2001
In nummer 6 van deze serie verbonden wij hat netwerk van de Gooise zakenman W. Mijnhardt al eens met de affaire rond het Algemeen Burger Pensioenfonds (ABP). Een schandaal rond overheidssubsidies in de bouwwereld waarbij miljoenen guldens in onbedoelde zakken verdwenen. Al dan niet in het buitenland (zie bijvoorbeeld "Cantrade en de ABP-affaire" in De Morgenster). Maar er was meer. In het boek de "ABP Affaire, de journalistieke jacht op fraudes in de bouwwereld" (Amsterdam: Uitgeverij Sijthoff, 1988) van de hand van de twee Volkskrantjournalisten Pierre Heijboer en Hans Horsten schreef eerstgenoemde onderandere:
"Nog maar een fractie van wat de ABP-zaak inhoudt is tot nu toe gepubliceerd. Want er komt nogal wat bij te pas: chantage, dirty tricks, provocaties, echte en onechte gruwelfoto's, verdwijnend bewijsmateriaal, gelukte en niet gelukte pogingen om al te ijverige opsporingsambtenaren weg te promoveren, tienrittenkaarten voor DURE SEKSHUIZEN...".
Veel materiaal met betrekking tot die sex en chantage binnen de ABP-affaire was afkomstig uit een dossier dat Heijboer had overgenomen van een andere Volkskrant-collega, Annegreet van Bergen. Zij had het aangelegd na een paar gesprekken met een Deep Throat en noemde het "De wereld volgens Joris". De throat kreeg daardoor in latere publicaties de schuilnaam Joris van de Wereld aangemeten. Heijboer heeft nog steeds de beschikking over dat dossier. KM vroeg hem om inzage, omdat hij toch niet van plan was er ooit nog iets mee te doen. Maar vergeefs. Heijboer: "Ik denk dat de inhoud teveel zegt over de identiteit van Joris. Ik heb die tot nu om meer dan ŽŽn reden zorgvuldig geheim gehouden. En ik denk dat ik dat zo wil houden". In wezen lulkoek want Joris van de Wereld was Willem Meijer, ŽŽn van de hoofdrolspelers van het ABP-drama, die dat zelf tegenover ons heeft bevestigd. Wij hebben al weer heel wat maanden geleden Meijer zelfs verzocht om Heijboer over `e brug te helpen om op die wijze te kunnen achterhalen welke rol sex en chantage hebben gespeeld in het grootste financi‘le schandaal van de jaren tachtig. Nooit meer iets van gehoord. Heijboer is moienteel bezig met een boek over de Bijlmerramp. U weet wat we zeggen willen.

Onkruit fopt autoriteiten met megabestorming

9 juli 2001
Onkruit Vergaat Niet! heeft de autoriteiten behoorlijk kunnen foppen met hun aankondiging van Megabestorming, door uiteindelijk niet naar de Jaarbeurs te gaan maar een theatrale actie bij het "Banen Informatie Centrum" van de Landmacht te houden. Deze actie, waarbij mensen als 'lijk' tussen de toegangsdeuren liggen, is een verzet tegen het militarisme op de Megafestatie (in de Jaarbeurs Utrecht). Enkelen hebben zich zelfs aan elkaar vastgeketend zodat ze niet weg te slepen zijn. De week van de Megafestatie heeft Onkruit uitgeroepen tot Mega Onkruit Aktie Week, om op geweldloos, direkte wijze actie te voeren tegen de opdringerige wervingspraktijken van defensie op deze Megafestatie.
Onkruit Vergaat Niet! heeft ditmaal er bewust voor gekozen niet de militaire hal van de Megafestatie te bestormen, maar de autoriteiten enigszins te misleiden en de militaire hal van de landmachtwinkel te 'bestormen'. Dit Banen Informatie Centrum (BIC) staat centraal in de werving van jongeren voor defensie. De leeftijden kunnen niet jong genoeg zijn, zolang ze maar zijn te kneden en blijven plakken. Defensie maakt zelfs al gebruik van de zogenaamde ori‘ntatie jaren op de ROC's (Regionaal Opleiding Centra), waarbij 15 en 16-jarigen al worden opgeleid tot soldaat. Dit is in strijd met de internationale (VN) afspraken rond kindsoldaten, waarbij jongeren minimaal (17 ˆ) 18 jaar moeten zijn om militair te kunnen worden. De BIC's van Nederland zijn dŽ plaatsen waar de mensen zich kunnen aanmelden voor het leger. Ze organiseren zelfs survival weekenden voor mogelijk ge•nteresseerden in de hoop dat ze zo verlekkerd raken dat ze zich definitief aanmelden voor het leger. Voor een hoop jongeren is het dan niet meer zo'n goed doordachte en zelfbewuste keuze, maar meer een opgedrongen keuze om het leger in te gaan.
Onkruit Vergaat Niet! zal zich nog de rest van de week blijven verzetten met zowel aangekondigde als onaangekondigde akties. De volgende aangekondigde aktie is op donderdag (12 juli), de Mega Spetterende actie.
Meer informatie via Onkruit Vergaat Niet!, Postbus 85069, 3508 AB Utrecht Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of website.

Kort geding afgeblazen

9 juli 2001
Vanmiddag (9 juli 15.30 uur) was door Zavin CV een kort geding aangespannen tegen de "Vrijwillige Milieurecherche", in verband met onze publicaties op internet over dit bedrijf. Vanmorgen (9 juli om 10.00 uur) zijn beide partijen tot een vergelijk gekomen. Zavin krijgt de gelegenheid om een weerwoord te publiceren op de website van de Sociale Databank. Deze reactie zal vermoedelijk al vanaf dinsdagmorgen 10 juli te lezen zijn op het internetadres van de Sociale Databank Nederland.
De eis van Zavin dat wij de webpagina met foto's over Zavin op www.sdnl.nl/vmr40.htm moeten vervangen door de tekst "onze eerdere berichtgeving over Zavin CV was onjuist" komt daarmee te vervallen. Er komt aan het eind van deze webpagina wel een hyperlink naar bovenvermelde webpagina van Zavin.
Het kort geding van vanmiddag 15.30 uur in Dordrecht gaat daarmee NIET door.

Roze balletten (7)

9 juli 2001
De door ons in aflevering 6 en 7 genoemde Gooise zakenman W.F.M. Mijnhardt (volgens 'Fringe' naast o.g.-boer tevens een coke- en diamantsmokkelaar) onderhield in de jaren zeventig/tachtig op het gebied van de onroerend goed handel warme betrekkingen met de Rijnlandse Disconto Bank (RDB) in Utrecht. Niet toevallig, want die bank was gespecialiseerd in het financieel ondersteunen van speculanten en andere lieden die bloemen op de rand van het ravijn wilden plukken. Inmiddels is de Rijnlandse al lang en breed overgenomen door de ABN/AMRO. Overigens ook al een instituut waar coke en diamanten een speciale plek innemen (zie bijvoorbeeld de delen 2 en 3 van "De Bank" in Kleintje Muurkrant 333 en 335).
De RDB is tegenwoordig gevestigd op de Jutfaseweg nummer 1 in Utrecht. Samen met onderandere een wat recentere loot, de Rijnlandse Hypotheekbank (RHB). Deze laatste instelling werd onlangs nog in het Brabants Nieuwsblad/De Stem geportretteerd als verlener van hypotheken waar anderen niet aan beginnen. Die mededeling maakte deel uit van een reportage over het financi‘le imperium van de op 20 mei jl. vermoorde Breda'se tweeling Rob en Eric Driesen, alias de Daltons, die in de laatste drie jaar van hun avontuurlijke leven niet minder dan zeventien hypotheken afsloten bij de RHB. Maar hun imperium zou volgens ingewijden binnen het vastgoedwezen in werkelijkheid bestierd zijn geweest door de Amsterdamse vastgoedmagnaat Uillem Endstra. Ook al geen onbekende op geestverruimend terrein en ŽŽn van de hoofdpersonen uit onze serie IJ, IJ. De wereld is klein, vooral in Nederland. Nog een vrolijke noot tot slot. Op de Jutfaseweg is ook een bedrijf gevestigd met de naam K.A.D. Drie keer raden waar dat voor staat. Kan Alles Doen.

One & twoliners

8 juli 2001

 • Slobo zat nog niet eens in Scheveningen of Kok reed al rond in een gepantserd voertuig en het Binjenhof krijgt paraplu's. Dat is wat je noemt de bui voelen hangen.
 • Beurs van Berlage, Nieuwe Kerk en Paleis op de Dam. Alles keurig op sneeuwballenafstand.
 • Nieuwe Delftse studierichting: snert.
 • Als Vrakking nou gewoon aan de Hakkelaar om een paar centen had gevraagd, dan was Vitesse meteen uit de brand geweest.
 • Bijlmer, IRT, Enschede, Clickfonds, WOL. Er zijn geen affaires in Nederland.
 • Zwolle wil schapen inzetten om naakte homo's te verdrijven. Zeker nooit gehoord van een zacht nummertje.
 • Praktische hint: In India zoeken treinreizigers vaak een plekje op het dak van de wagons.
 • Die vlucht vale gieren heeft vandeweek opvallend lang boven de Eerste Kamer gecirkeld.
 • Amerikaans gezinshoofd: Als die foetus zo nodig meeverzekerd wil zijn, zal hij zelf zijn ziektekostenpremie moeten ophoesten.
 • Veehouders en -handelaren nemen heft in eigen hand. Hoezo? Lieten ze het tot nu toe door een ander doen?
 • Friso: Mabeltjeskrant.
 • De WTO is bang voor de globalisering van de intifada.

Anti-globalisten & IVD's

6 juli 2001
De Europese inlichtingendiensten moeten gezamenlijk de terroristische dreiging beoordelen waaraan prominenten van binnen en buiten de EU mogelijk bloot staan. Dat staat in voorstellen van Frankrijk voor de Europese Raad voor Justitie en Binnenlandse Zaken. Aangezien steeds vaker prominenten van binnen en buiten de Europese Unie EU-lidstaten bezoeken, pleit Frankrijk voor een gemeenschappelijke risicobeoordeling door de Europese inlichtingendiensten. Om een snelle informatie-uitwisseling tussen nationale contactpunten te vergemakkelijken, komt er een gezamenlijke evaluatieschaal om het risico aan te duiden. De evaluatieschaal bepaalt het risico van terroristische acties. Welke veiligheidsmaatregelen worden getroffen is de verantwoordelijkheid van de lidstaat waar het bezoek plaatsvindt. De evaluatieschaal loopt van 1 ("specifieke inlichtingen waaruit blijkt dat zeer binnenkort een aanslag op een welbepaalde prominente figuur dreigt") tot 5 ("Geen redelijke gronden om een terroristische aanslag te verwachten").
Ook de taartenbrigade of een bezoekje van de anti-globaliseringsbeweging vormt onderwerp van de informatie-uitwisseling. De inlichtingendiensten gebruiken de letter 'Z' om het bestaan te signaleren van een re‘ele dreiging van niet-levensbedreigende vijandelijke daden jegens de prominente figuur ("gooien van voorwerpen, duwen, enz.").
Frankrijk bepleit tevens meer samenwerking met de kandidaat-lidstaten van de Europese Unie op het gebied van terrorismebestrijding. Volgens Frankrijk zijn de kandidaat-lidstaten minder bedreven in de bestrijding van terrorisme en missen ze ervaring in internationale samenwerking.
In het najaar moet een studiebijeenkomst de wederzijdse bekendheid met de structuren en wetgevinc op dit gebied vergroten. Door speciale studieprogrammaâs aan de Europese Politieacademie, en de uitwisseling van deskundigen dient de effectiviteit van de kandidaat-lidstaten op het gebeid van terrorismebestrijding vergroot te worden. Bovendien moet voortaan in de zogenaamde dreigingsanalyses die de EU samenstelt, ook de analyses van de kandidaat-lidstaten ge•ntegreerd worden. Waar mogelijk wordt ook Europol betrokken bij de programmaâs voor terrorismebestrijding.
Een fraai staaltje politie-strategie jegens anti-globalisten staat beschreven in het artikel over recente protesten in Gšteborg dat geschreven is door mensen van het mobiele kookproject Rampenplan.

Guido's kunstjes (7)

6 juli 2001
Rob Kersbergen (zie aflevering 2 van deze reeks dd. 7 mei) was ooit als fiscaal jurist werkzaam bij de belastingdienst en daarna bij Price Waterhouse. In het voorjaar van 1995 begon hij samen met zijn broer een eigen zaak. Een van de BV's die zij in het leven riepen was Means. Met die BV probeerden zij meteen het hele hebben en houden van Euroslim over te nemen. Een organisatie die het Amerikaanse Weight Watchers vertegenwoordigde en in die periode op het randje van instorten stond. Eerst namen de gebroeders het klantenbestand, de software en wat goederen over en na enig touwtrekken met de tot het Heinz-concern behorende anti-vetrollenorganisatie ook de licentie. Een grapje van bij elkaar toch zeker een miljoen gulden. In de jaren erna boekte Means BV magere resultaten en eind 1996 was er reden tot nervositeit. Ook al omdat de Amerikaanse franchiseverlener begon te zeuren over de betahing van achterstallige royalties. Na wat vergeefs rondhejgelen in de voornamelijk Rotterdamse financieringsvijver gingen de Kersbergentjes in zee met de naar hen toegezonden Guido Haak.
Die toonde als bewijs voor zijn financi‘le potentie de aanslagen vermogensbelasting vanaf 1994. Dat leek er gezond uit te zien. Guido werd als een reddende engel feestelijk binnengehaald, maar hij bleek het paard van Troje. Hij maakte wel hoge kosten, maar de financiering voor de overname van de aandelen Means BV was een ander verhaal. Toch gloorde eind mei 1997 bij Rob Kersbergen nog even de hoop dat alles goed zou komen. De inmiddels ook tot de directie van andere BV's uit het Kersbergen-netwerk doorgedrongen Haak zwaaide namelijk plotseling met een overdraagbare bankgarantie van 10 miljoen dollar. Hij was op 26 mei 1997 in opdracht van United Trading International in Karachi uitgeschreven op naam van de Turkse ex-minister van verkeer en energie Ahmet Karaevli. Een zakenrelatie van Haak die vrij regelmatig in Nederland opdook. De betrokken bank was voor ons geen onbekende: de Habib Bank, met ondermeer een filiaal in Rotterdam (voor meer over deze bank zie het artikel "Retourtje Cantrade" in De Morgenster). Bij Means ging de vlag uit. Guido werd al aan het personeel voorgesteld als het nieuwe baasje en iedereen was blij. Behalve het Heinz-concern. Dat wist zonder twijfel meer over Guido's connecties met de Amerikaanse mafia (zie Achterzijde van het Beursschandaal in Kleintje Muurkrant 320) dan Kersbergen lief was. Weight Watchers trok in augustus de stop eruit, Haak begon aan een taktische terugtocht en Means ging in september down.

Guido's kunstjes (6)

5 juli 2001
Uit een aantal bescheiden dat ons door een tipgever zijn toegezonden, valt onderandere te destilleren dat zwendelaar-en-gros Guido Haak in het recente verleden contact heeft gezocht met een paar interessante zakenmensen. Een van hen was Hans van der Steenhoven, de Director Operations van de Rotterdamse BV Arkansas. Die BV maakte onderdeel uit van het netwerk van Dailex, een bedrijf dat bij ons ruimschoots aan de orde is geweest in het artikel "Retourtje Cantrade" in De Morgenster. En waarvan directeur Jan Borsboom al lange tijd de degens kruist met het O.M. wegens grootschalige drugshandel. Volgens ingewijden zou Dailex de laatste tijd zaken doen met twee ex-KGB officieren die zich namens een Russische firma in Rotterdam hebben genesteld.
Een ander contact dat Guido niet zo lang geleden heeft aangeboord is de Belgische zakenman Anthony de Blick, die naast een pand in de Antwerpse Hovenierstraat eveneens over een adres in Moskou beschikt (Varshavskoe Sh. 134). Ook hij zou zakelijk in de slag zijn met een ex-KGB-er die een bankbedrijf in Antwerpen runt.
Wij meldden al eerder dat het onderwerp van deze reeks bezig is met het op poten zetten van een nieuw technologisch project in Boedapest. Het is duidelijk: Guido goes east.

Grof geweld van de Marechaussee bij uitzetting

5 juli 2001
In "Oostereiland" te Hoorn Ð een dependance van het Grenshospitium in Amsterdam Ð is maandag 2 juli jongsteden op emotionele maar vreedzame wijze geprotesteerd door de 50 opgesloten vluchtelingen onder meer tegen het geweld waarmee ze worden uitgezet naar het land van herkomst. Het Grenshospitium is een gevangenis waar asielzoekers die te Schiphol aankomen en asiel vragen direct een negatief antwoord krijgen en tot uitzetting opgesloten worden.
Afgelopen zondag is een man bij een poging tot uitzetting zodanig toegetakeld En geslagen door de Marechaussee (KMAR) dat iedereen met schrik is lamgeslagen. Na het luchten zijn de 'bewoners' niet naar binnen gegaan omdat ze aandacht voor hun grieven vroegen. Een verklaring van de vluchtelingen is naar het Ministerie van Justitie gestuurd. Er wordt binnen twee dagen een reactie verwacht. Vereniging Vluchtelingenwerk Nederland heeft over de mishajdeling door de KMAR een klacht ingediend. 's Avonds zijn vervolgens meerdere mensen door de Landelijke Bijstand van het gevangeniswezen die in grote overmacht zich presenteerde in isolatiecel gebracht en hierbij geboeid, geslagen, uitgekleed, vastgemaakt. Tevens zijn drie mensen afgevoerd en uitgezet. Een duidelijke intimidatie voor de bewoners, die dan ook hard aankwam.
Docu Congo die zich inzet voor Congolezen wordt herhaaldelijk geattendeerd op excessief geweld bij uitzettingen. Docu Congo verklaart dat vooral Congolezen, van wie niet erkend wordt hier dat ze een terechte vrees hebben voor hun leven als ze terug naar DRCongo moeten, vooPtdurend in angst en vrees leven.
Docu Congo heeft nog vorige week in een reactie op het Ambtsbericht over DRCongo opnieuw gewezen op talloze gevallen van Congolezen die uit Europa en ook uit Nederland terug gingen naar DRCongo en daar meteen of kort na aankomst gevangen werden of het leven verloren.

Roze balletten (6)

4 juli 2001
Gisteren voerden wij in deze reeks voor het eerst de kring van relaties rond de Gooise zakenman W. F.M. Mijnhardt op. Het zwarte schaap van een familie die heel eerzaam handelt in medische apparatuur. Zoals vermeld behoorde tot Mijnhardt's kring ondermeer Ronnie Galiart, de "minister van financi‘n" van een paar niet geheel volgens de letter van de wet opererende organisaties. Een andere figuur uit de kring-Mijnhardt zou volgens informatie van het intelligenceblad Fringe de Utrechtse aannemer Holweg zijn. Eej aangename verrassing wat ons betreft. Holweg zorgde namelijk beginjaren tachtig voor het contact tussen Ed Masson, de toenmalige directeur beleggingen van het ABP, en ... Guido Haak. Die laatste is geen onbekende voor hen die deze Actualiteitenrubriek regelmatig bezoeken (zie de serie "Guido's kunstjes", bijvoorbeeld op 25 juni jl.) of bij tijd en wijle eens rondneuzen in Kleintje Muurkrant of De Morgenster.
Voornoemd contact diende om een licht riekend aandelenpakket-Daimler Benz van de Dresdener Bank in het Midden-Oosten te verpatsen (zie het artikel "Achterzijde van het Beursschandaal" in Kleintje Muurkrant nummer 319). We zijn er nooit achter gekomen of de deal inderdaad tot stand is gekomen. Maar deze combine toont eens temeer aan hoe klein in wezen ons nationale subversieve wereldje is. Nederland is een postzegel.

Het succesverhaal van het anti-kapitaal

4 juli 2001
Terwijl in Leiden op 16 juni tijdens de discussiedag 'De Wereld is Niet te Koop' ruim 250 mensen debatteerden over de strategie‘n van het wereldwijde verzet tegen het kapitalisme, liet dit systeem in datzelfde weekend in het Zweedse Gšteborg haar ware aard zien. Nog voordat er ook maar een demonstratie of actie had plaatsgevonden tegen de bijeenkomst van de regeringsleiders van de Europese Unie werden mensen ingesloten en gearresteerd.
In de Nederlandse en Europese gevestigde media had men vooral oog voor het geweld van de actievoerders; over dat van de politie werd vrijwel met geen woord gerept. In de motieven van de actievoerders lijkt al helemaal niemand ge•nteresseerd te zijn. De media niet en de politici evenmin.
Eind deze week verschijnt Actieblad Ravage met een bijlage over Gšteborg. Deze 12 pagina's tellende special zal tevens op grote schaal gratis worden verspreid, onder meer in Nijmegen (vanaf donderdagavond in de Klinker), Utrecht (vanaf zaterdag op het BETere festival), Leiden en Amsterdam (vanaf vrijdagavond in Vrankrijk). De special is sinds vanmorgen ook digitaal toegankelijk.

IJ, IJ (4)

3 juli 2001
Nou daar ligt ie dan. De aan twee zijden bruikbare containerhaven van de gemeente Amsterdam en de Canadese havenbaron Christos Kritikos. Per 1 juli geopend en geen schuit te bekennen. De gemeente zelf heeft 280 miljoen gulden in het project gestopt (zie ons bericht van 20/6 jl.). En verwacht dat binnen een afzienbaar aantal jaren 650.000 containers per jaar in het novum aan het Noorzeekanaal zullen worden afgewerkt. Maar wie dat gelooft heeft teveel in de Efteling rondgedwaald. Het grote probleem is volgens insiders misschien niet containers met een doorvoerbestemming naar Mokum te lokken. Het grote pro@leem is het krijgen van een retourlading. Amsterdam zelf beschikt in de regio over een onvoldoend aantal grote bedrijven om aan de bulk van die vraag te voldoen. En geen enkele reder ziet zijn schepen graag leeg uit een haven vertrekken. Als de gemeenteraad een paar mensen uit de praktijk had geraadpleegd was dit gat in het project direct boven gekomen. Maar wie het oor teveel te luisteren legt bij projectontwikkelaars en hoge ambtenaren loopt een goede kans doof te worden voor de werkelijkheid. Om nog maar te zwijgen over Christos, wiens naam aan de Amstel onderhand geheiligd lijkt te zijn geraakt...

nasleep Bossche Rellen

2 juli 2001
Een paar dagen geleden hebben B&W van DenBosch en de Bossche Gemeenteraad ingestemd met een vraag om 2,5 miljoen gulden aan Minister Van Boxtel (onderandere van Grotastedenbeleid) in het kader van de regeling "Impuls: Onze buurt aan zet". De gemeente DenBosch stelt voor om de wijk 'Bartjes'/Graafsewijk voor dit geld naar voren te schuiven "aangezien hier criminele gelegenheidsstructuren dienen te worden afgebroken". Maar dat geld uit de ruif van Grotestedenbeleid is bedoeld om 'veiligheid, leefbaarheid, integratie en sociale cohesie in de wijk te verbeteren'.
Het heeft er dus alle schijn van dat de gemeente DenBosch geld gaat inzetten tegen buurtbewoners in plaats van dat er initiatieven mee worden ondersteund van wijkbewoners. Een bewoner van de wijk 'Boschveld' is het met deze gang van zaken zeer oneens en heeft deze Open Brief geschreven.

Roze balletten (5)

2 juli 2001
De Bussumse zakenman Ronnie Galiart moet begin september voor de kadi verschijnen. Hij wordt ervan verdacht de laatste jaren duizenden liters PMK (een xtc-grondstof) Nederland te hebben binnengesmokkeld verpakt in honing uit China. Het is niet voor het eerst dat hij de degens kruist met het Openbaar Ministerie. Zo werd hij in 1994 nog tot twee jaar brommen veroordeeld wegens hash-handel. Verder werd hij ervan verdacht voor een paar misdaadorganisaties geheime bankrekeningen te hebben beheerd bij de Femis Bank in Zeist. Toen de bank in 1991 in zware juridische zee‘n terechtkwam zou Ronnie samen met onderandere de Soester advocaat Bob van der Goen 17,5 miljoen gulden van een prominent lid van ŽŽn van de organisaties naar Zwitserland hebben gesluisd (zie voor het aan deze kwestie gerelateerde vermakelijke faxverkeer tussen Van der Goen en KM noot 3 van het artikel "Retourtje Cantrade" in De Morgenster).
Ronnie was al in de jaren zeventig eigenaar van het luxe Bilthovense bordeel Florence Hill. Volgens een toenmalige medewerkster werden nieuwkomers ter plekke gecontroleerd op een eventueel crimineel verleden door gebruikmaking van een computer. Als bleek dat dat verleden ietwat te heftige details bevatte werd de betrokken nieuwkomer vriendelijk verzocht elders zijn broek te laten zakken. Die offici‘le gegevens werden zonder twijfel geleverd door een Haagse instantie. Naar alle waarschijnlijkheid de BVD, gezien het grote aantal CD-voitures dat regelmatig op de parkeerplaats van Ronnie's vleesverwerkend bedrijf werden gesignaleerd. En als wij Willem Meijer (alias Joris van de Wereld, ŽŽn van de belangrijkste bronnen van de Volkskrant bij de met veel sex gelardeerde ABP-affaire) mogen geloven zou ook oud-minister van Buitenlandse Zaken Schmelzer met enige regelmaat Florence Hill hebben gefrequenteerd.
Ronnie behoorde in die dagen tot het netwerk van de Gooise onroerend-coed-boer W.F.M. Mijnhardt, die zijn kapitaal niet alleen gedurig uitbreidde met speculatiewinsten uit de o.g.-sector maar volgens de nieuwe uitgave van het intelligenceblad Fringe ook uit coke- en diamantsmokkel (mail met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor inlichtingen).
Een rijksrechercheonderzoek bracht aan het licht dat de organisatie van Mijnhardt 253 notabelen, onder wie burgemeesters, bankdirecteuren en functionarissen van politie en OM, onder schot hield met beelden van hun sexuele hoogstandjes in het Spiegelhuis, een luxe bordeel in Zeist. Dankzij dat materiaal kregen Mijnhardt's bv's opvallend gunstige hypotheken en vergunningen los. Het Spiegelhuis zou overigens niet de enige locatie zijn geweest waar notabelen van dit slag voor de camera's uit hun bol en hun broek gingen. Ook in Ameide zou dat zijn gebeurd tijdens zogenaamde roze balletten. Het wachten is op een Nederlandse dokter Pinon.

Roze balletten (4)

1 juli 2001
In de derde aflevering van deze reeks (zie 26 juni) voerden wij onderandere Ruud Wijnants ten tonele. Ooit directeur van CNR en sedert 1982 baasje van Advideo. Een bedrijf dat PDM-videotapes op de markt bracht voor Philips, maar niet keurig alles in Eindhoven afrekende. Begin 1994 ging Advideo down met een slordige 30 miljoen in de min en Ruud werd op 18 januari gearresteerd. In december van dat jaar werd zijn financi‘le verdwijntruc door een Breda'se rechter gehonoreerd met anderhalf jaar kerker. Het vonnis veroorzaakte opnieuw een golf van emotie in het Hilversumse wereldje. Opnieuw, want ook Ruud's arrestatie was al met ontzetting ontvangen. Zo verklaarde zijn goede vriend en adviseur Willem van Roy naar aanleiding daarvan tegenover De Telegraaf: "Ik kan er wel om janken wat er is gebeurd. Ruud is altijd heel goed voor mij geweest. Ik houd nog wel eens van een snuifje op zijn tijd. Ruud was geen man van coca•ne-gebruik. Hij werkte altijd". Maar dan niet altijd even succesvol. Zo was Ruud al eens eerder tegen een deficit opgelopen met de uitgave van de krant Tele-Express in Spanje. Samen met Willibrord Frequin en Willem van Roy, die in de bergen achter Alicante een tweede huis bezit.
Van Roy is de laatste jaren in het wat ruigere werk terechtgekomen. Hij is tegenwoordig naast uitbater van de Amsterdamse Gallery Donkersloot, waar ook Hilversumse sterren en meteoorstenen hun volgeklodderde dundoeken aan den volke tonen, tevens in zaken met vertegenwoordigers uit een wat somberder circuit (zie daarvoor ondermeer de artikelen "Terp van Tijn" in De Morgenster en "Van oude koeien en troebel water" in Kleintje Muurkrant 336). En juist in dat circuit circuleert een verhaal over bizarre gebeurtenissen op sexueel gebie` in de Amsterdamse Catharina van Renessestraat, waarbij de term "roze balletten" licht verbleekt.
Misschien brengen we dat ook nog eens naar buiten. Maar voorlopig willen we nog even langer mee.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 mei 2017