Skip to main content

What’s up doc?

Hits: 429

woensdag 5 april-2006
Een maandje geleden werden een paar honderd studenten van de universiteit van Lamar in Beaumont, Texas vergast op een verrassende lezing van een professor in de biologie. Ene Eric R. Pianka. Meestal worden zulke evenementen voor de eeuwigheid vastgelegd, maar in dit geval werd de werknemer achter de camera vriendelijk verzocht even op te lazeren. En dat was niet ten onrechte. Dr. Eric’s lezing ging namelijk over het noodgedwongen uitroeien van 90 procent van de mensheid door de inzet van een virus. Hij noemde als voorbeeld Ebola, dat zo lekker makkelijk door de lucht getransporteerd wordt en ook zo lekker uitdunnend werkt. Dat je eerst door een vreselijk pijnlijke periode heen moet voor je eindelijk met een zucht van opluchting doodgaat is blijkbaar jammer maar helaas voor dokje Pianka. Maar ook het in Amerika voor studiedoeleinden weer tot leven gewekte Spaanse griepvirus of bijvoorbeeld het nog experimentele H5N heeft potentie volgens de prof.
Wat zijn de beweegredenen voor zo’n rigoureuze Ausradierung, die uiteraard de meeste slachtoffers zal maken in Derde Wereldlanden? Nou, als het zo doorgaat met de groei van de wereldbevolking wordt de aarde onleefbaar. De grondstoffen raken in hoog tempo uitgeput, het milieu wordt er ook niet beter op en andere, liefst snelle oplossingen zijn zo gauw niet te bedenken. Oorlogen, hongersnoden, massa-sterilisatie, allemaal leuk maar het schiet niet op.
Nou kan je denken, ach de zoveelste malloot, hoeven we niet serieus te nemen. Maar het benauwende is, dat Eric R. na het beëindigen van zijn betoog langdurig en enthousiast door de aanwezige studenten werd toegejuicht. Bovendien hoeven we maar terug te gaan naar de jaren veertig van de vorige eeuw en je kijkt toch anders naar zo’n academische gebeurtenis. En je twijfel aan het verhaal dat aids is ontstaan toen een Afrikaanse onverlaat aan het wippen sloeg met een aap groeit als een nucleaire paddestoel. Het zal toch niet waar wezen? Hoewel, is Amerika niet het land van de onbegrensde mogelijkheden?

Klik hier om uw reactie toe te voegen